divendres, 8 de setembre del 2017

El TC espanyol perd els papers i ja amenaça a un miler de càrrecs catalans #ProuFeixisme #DretaDecidir


El Tribunal Constitucional (TC) ha ordenat aturar els preparatius del referèndum i ha suspès la llei aprovada pel Parlament, el decret de convocatòria de l'1-O i de normes complementàries del Govern i el nomenament dels membres de la Sindicatura Electoral. Les mesures adoptades en un ple d'urgència responen als recursos d'inconstitucionalitat interposats pel president del govern espanyol, el nacionalista Mariano Rajoy, d'acord amb el consell de ministres convocat de manera extraordinària aquest dijous. Els 12 magistrats també han admès un incident d'execució de sentència contra la llei de transitorietat.

Tal com havia sol·licitat l'executiu central, el TC ha acordat advertir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els membres del seu govern, els 947 alcaldes de Catalunya, i uns 70 alts càrrecs com el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, o els responsables dels mitjans públics catalans TV3 i Catalunya Ràdio.

En les darreres setmanes, el Govern ja preveia els embats judicials procedents de Madrid i el missatge de l'executiu de Puigdemont sempre ha estat que el referèndum es duria a terme malgrat les suspensions. Per tant, és previsible que la Generalitat no acati la suspensió del TC.

En la compareixença posterior al consell de ministres, Rajoy ha definit el referèndum d'"il·legal" i ha dit que "liquidaria la convivència pacífica i acabaria amb el règim d'autogovern de Catalunya". A més a més, ha advertit als responsables de la Generalitat que evitin el "precipici institucional" i que assumeixin el fracàs del seu projecte polític perquè "el referèndum no se celebrarà".
 
El president espanyol ha afirmat que Puigdemont no ha volgut dialogar mai res que no passés per autoritzar aquest referèndum que ha convocat. Ha afegit que l'executiu espanyol també està defensant l'autogovern de Catalunya i la legalitat catalana. Ha al·ludit al suposat "menyspreu" del Govern de la Generalitat a institucions com el Consell de Garanties.

"Aquesta consulta no se celebrarà en cap  cas", ha resumit Rajoy al final de la seva compareixença. "Mai podia imaginar mai que assistiríem a un espectacle tan deplorable com el que vam assistir ahir", ha dit referint-se a la sessió d'ahir del Parlament que va aprovar el Parlament. S'ha adreçat als catalans i en concret als funcionaris per dir-los que estiguin tranquils perquè ningú els forçarà a fer res il·legal. Per Rajoy, l'aprovació d'aquesta llei és "un dels majors cops rebuts per les institucions catalanes".

Abans s'ha reunit amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. El líder de l'oposició ha manifestat el seu suport a l'executiu davant el "desafiament" sobiranista. A la cinc de la tarda, Rajoy ha rebut Albert Rivera, el líder de Ciutadans. D'aquesta manera s'ha escenificat la unitat de les tres principals forces del règim.
 
Rajoy també ha signat aquest dijous -just abans de comparèixer a La Moncloa- un incident d'execució de sentència contra l'admissió a tràmit de la llei de transitorietat per part de la Mesa del Parlament. Fonts de La Moncloa asseguren que un cop s'aprovi la llei es presentarà un nou recurs, previsiblement aquest divendres. En total, sis impugnacions en només dos dies que el TC haurà d'abordar en les pròximes hores.