divendres, 8 de setembre del 2017

El diari líder alemany assenyala culpable a Rajoy per empitjorar el conflicte amb Catalunya #ProuFeixisme #DretaDecidir

El corresponsal a Espanya del Süddeutsche Zeitung (SZ), Thomas Urban, dedica aquest dijous una dura crítica al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per la seva actuació cap a Catalunya i el referèndum de l'1-O. Urban, habitualment reticent al procés, acusa avui al president espanyol de "no fer res per mitigar el problema" obert amb el Govern català.

"Rajoy ho està fent molt malament", assegura, i ho justifica amb l'enorme augment de diputats independentistes al Parlament entre 2010 i l'actualitat. L'any 2010 només 14 diputats dels 135 defensaven la independència de Catalunya (ERC i SI). Al Parlament actual, en canvi, són 72 els representants de l'independentisme (JxSí i CUP).

Així, Rajoy està deixant enquistar un problema amb Catalunya que, destaca especialment Urban, "representa quasi una quarta part de la producció econòmica espanyola". Això fa "comprensible" que el govern de Madrid vulgui evitar perdre "aquesta regió d'Espanya".

Urban no es mossega la llengua a l'hora de criticar l'argumentació del govern Rajoy i altres partits, com Cs o PSOE, contra el referèndum. "A Madrid no se'ls acudeix res més que difamar la reivindicació dels catalans de decidir democràticament el seu futur com un 'atac a la democràcia'", sentencia. I emfasitza que JxSí "no està formada per extremistes, sinó per moderats pro-europeus".

Si les coses continuen així i s'acaben celebrant unes noves eleccions autonòmiques, el corresponsal augura que les forces a favor de la independència guanyaran "per pallissa" a la resta. Tot i això, sigui com sigui, assegura que les relacions entre Barcelona i Madrid "quedaran enverinades durant molt temps".

Süddeutsche Zeitung és un diari de línia liberal, editat a Munic, i que compta amb una quarantena de corresponsals per tot el món. Ven al voltant de 400.000 exemplars.