dimecres, 13 de gener del 2016

Els independentistes flamencs faran caure el govern belga si no dona suport a l'Estat Català #NouEstat


Els separatistes flamencs podria fer caure el govern belga si aquest es nega a donar suport a una Catalunya independent, segons publica la premsa de Bèlgica.
Des que va començar la marxa independentista a Catalunya, la N-VA ha estat un suport indispensable per a Mas dins de la UE i ha donat suport públicament a l'expresident en nombroses ocasions.

Els separatistes flamencs podrien fer caure el govern belga si aquest es nega a donar suport a una Catalunya independent, segons publica la premsa de Bèlgica.
Aquest país està dirigit per un govern de coalició amb tres formacions: els democristians del CD & V, l'Open VLD i els nacionalistes del N-VA, els que van treure més escons. L'Executiu està liderat pel liberal francòfon Charles Michel del Mouvement Refórmateur.

Amb aquest difícil equilibri de govern la qüestió catalana sembla ser prou important com per desestabilitzar un pacte que va trigar mesos a aconseguir-se.
El mateix ministre de l'Interior i viceprimer ministre, pertanyent al N-VA, ha reconegut que "en cas que [la independència catalana] passi, serà una qüestió difícil per a nosaltres". No obstant això, també ha insistit que "els pobles tenen el dret democràtic a definir el seu propi destí, també dins de la UE".

Des que va començar la marxa independentista a Catalunya, la N-VA ha estat un suport indispensable per a Mas dins de la UE i ha donat suport públicament a l'expresident en nombroses ocasions. Segons reconeixen fonts de la N-VA a la premsa flamenca, la seva intenció és que Bèlgica reconegui legalment a la futura Catalunya independent.

Es convocarien unes noves eleccions

Per a això, asseguren, han pressionar els seus socis de govern perquè realitzin la declaració institucional. Una cosa que els seus col·legues no semblen estar disposats a fer, el que portaria a convocar unes noves eleccions, ja que la N-VA ha amenaçat de trencar la coalició si es neguen a donar suport al President.
No obstant això, per al Mouvement Refórmateur el suport a la independència catalana podria suposar un precedent perquè Flandes veiés recolzades les seves ànsies separatistes.

La tessitura en què es veuen no és senzilla: si no accepten les pressions es convocarien noves eleccions, que, en vista de les enquestes, no tornarien a guanyar. Si les accepten, perdrien a la major part del seu electorat, de parla francesa. La N-VA, segons els analistes flamencs, vol aprofitar l'impuls independentista català per guanyar suports de cara als comicis belgues del 2019.