diumenge, 8 de novembre del 2015

2.000 persones es manifesten a Perpinyà reclamant un estatut per a la Catalunya Nord #CatNord



En plena Diada de la Catalunya Nord i en commemoració dels 350 anys del Tractat dels Pirineus, més de 2.000 persones, segons la plataforma organitzadora SEM Catalunya Nord, s'han manifestat pel centre de Perpinyà reclamant un estatut d'autonomia pels territoris que componen aquesta regió del sud-est de França: el Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i l'Alta Cerdanya.

La manifestació, encapçalada pel lema "Sem Catalunya Nord, volem un estatut", ha sortit de la plaça Catalunya de la ciutat i ha acabat davant del Castellet. Durant la marxa, nombrosos manifestants brandaven estelades i cridaven "Independència" i "Països Catalans". A pesar de la tranquil·litat imperant en gruix de la mobilització, la presència d'un grup reduït d'identitaris ha fet necessària la vigilància policial i que els organitzadors formessin un doble cordó de seguretat per separar-los de la resta de manifestants. Al final del recorregut, un dels portaveus de la plataforma ha celebrat l'"èxit" de la convocatòria, considerant que en anys anteriors només s'havia aconseguit reunir alguns centenars de manifestants i ha declarat que el seu objectiu d'aconseguir una major autonomia "potser es poc per a alguns, però és molt per a nosaltres".

Per la seva banda, Pere Ribes, de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua, ha defensat la necessitat de noves competències per a la Catalunya Nord per tal de fomentar l'ús i l'ensenyament de la llengua catalana. I ha afegit: "Si Catalunya es prepara per la desconnexió amb Espanya, nosaltres per la desconnexió amb el centralisme jacobí francès". Les mobilitzacions pel centre de Perpinyà han seguit fins al vespre amb una marxa de torxes.