dilluns, 14 de setembre del 2015

La CUP veu possibles acords amb 'Catalunya Sí que es Pot' si aposta per sortir de l’estat #27s205

Anna Gabriel, número 2 de la CUP (1)

La número 2 de la CUP, Anna Gabriel, ha alertat aquest dilluns que hi pot haver 'sorpreses' en la política de pactes després del 27-S i ha obert la porta a acords polítics amb Catalunya Sí que es Pot si 'aposta per la ruptura amb l'estat'. Gabriel ho ha dit en una conferència de premsa a l'ACN on també ha emplaçat a Junts pel Sí a aclarir si 'continuaran treballant pel peix al cove' i 'per no posar en joc els seus interessos'. En aquest sentit, Gabriel ha criticat 'l'interès en què la CUP hagi de decidir si investeix o no Mas'. D'altra banda, ha remarcat que la candidatura independentista aposta per la desobediència i ha fet una crida a 'sumar una majoria' al voltant d'aquest concepte.

En una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies, la número dos de la CUP pel 27-S, Anna Gabriel, ha alertat que després de les eleccions poden haver-hi possibles 'sorpreses' en els pactes postelectorals. De fet, Gabriel creu poden arribar a acords polítics amb Catalunya Sí que es Pot 'si aposta per una ruptura amb l'estat'. Segons Gabriel, aquesta formació i els seus representants 'potser es replantejaran l'estratègia' i 'entendríem que, quan defensen obrir un procés constituent, bona part dels vots són partidaris de començar a exercir el dret a decidir en tots els àmbits, també el nacional'.

D'altra banda, Gabriel ha expressat els seus dubtes sobre la voluntat independentista de Junts pel Sí i ha emplaçat a la candidatura liderada per Raül Romeva a aclarir si 'continuaran treballant pel peix al cove' i 'per no posar en joc els seus interessos'. De fet, la número dos de la CUP ha afirmat que 'ens fa por que alguns sectors de Junts pel Sí treballin en la direcció d'esperar que passin les eleccions espanyoles, que es refredi l'agitació i oferir una proposta de nou pacte amb l'Estat que contempli més recursos i més competències'.

En aquest sentit, Gabriel ha lamentat que no ha sabut 'llegir res' en el programa de Junts pel Sí 'que tingui a veure en qüestionar l'obediència a la legalitat espanyola' i això, ha dit, 'ens preocupa perquè es plantegen una declaració simbòlica de sobirania per donar inici i començar a preparar les estructures d'Estat, però han perdut un temps preciós en preparar-les'. Per ella, la declaració simbòlica 'no comporta cap conseqüència pràctica' i, per això, la CUP és partidària de la desobediència després del 27-S en aspectes com la Llei Wert, la LRSAL, la Llei Mordassa o la Llei de l'avortament.

La possibilitat de donar suport a un govern de concentració des de fora.

Preguntat pels periodistes sobre si la candidatura independentista donarà suport a un govern de concentració, el cap de llista de la CUP, Antoni Baños, ha assegurat que 'sí que hi podem donar suport, depèn de qui el forma i depèn del que facin'. Segons ell, si aquest govern ha de ser 'per la ruptura amb l'Estat, per iniciar un procés constituent, per revertir les polítiques d'austeritat i per implementar un pla de xoc des del minut zero ens hi trobaran'. Amb tot, Baños ha aclarit que 'dins del govern no, però des de fora sí'.

En aquest sentit, Baños i Gabriel han expressat que la CUP 'no posarà per davant res que tingui a veure amb els interessos de partit' i han assegurat que 'mai no demanarem res per nosaltres perquè no ens interessen els càrrecs ni les carreres polítiques'. 'Hem vingut aquí a servir el clam majoritari del país i això exigirem a la resta de formacions'. Anna Gabriel ha expressat que 'no facilitarem un nou règim del 78 i no estem aquí per pactar noves transicions ni per tornar a defraudar tanta gent com sovint han fet les esquerres i les dretes'.

La CUP també ha alertat del 'risc' que en aquesta campanya 'ens oblidem del que han estat els governs de CiU en els últims anys'. 'No entenem perquè el Mas només es veu com algú que defensa les llibertats del país i no com algú que ha estat responsable directe polític de privatitzacions, retallades i polítiques antisocials'. Per això, ha dit Gabriel, 'no entendríem que s'engegués un procés independentista amb una persona que s'identifica amb això'. La CUP, doncs, creu que 'no ens tremolaran les cames per fer possible la independència, però, alhora, no som accessoris ni crossa. Representem una voluntat popular molt legítima i la gent ens demana que siguem valents davant de la corrupció'.

Baños ha fet també un resum dels eixos principals del seu programa, que resumit en quatre: antipatriarcal, anticapitalista, Països Catalans i internacionalista. El número 1 de la CUP ha assegurat que el Principat 'no és el germà gran ni el centre dels PPCC' i ha apuntat que la candidatura 'creu en la nació sencera'. Un altre dels punts destacats de la CUP és l'aposta per implementar un pla de xoc immediat per lluitar en contra la pobresa i aconseguir que 'els catalans puguin menjar cada dia tres àpats al dia'. En referència a la llengua, la CUP aposta perquè el català i l'occità siguin 'llengües comunes i preferents', tot i que Baños ha especificat que 'defensem els drets particulars de totes les llengües i a expressar-se com cadascú vulgui'.