dilluns, 14 de setembre del 2015

El TC suspèn la llei de l’Agència Tributària catalana per escanyar encara més Catalunya #EspoliFiscal #NouEstat



El Tribunal Constitucional espanyol ha suspès cautelarment la llei de l'Agència Tributària de Catalunya després d'haver admès el recurs presentat pel govern de Mariano Rajoy. En aquell recurs, l'executiu espanyol considerava que es vulnra el det de la igualtat de la funció pública, perquè la llei catalana preveu que s'integri els funcionaris de l'estat i de la Generalitat. La suspensió és per cinc mesos fins que es resolgui de fons el recurs d'inconstitucionalitat. A més, el Tribunal Constitucional ha suspès també temporalment la llei catalana que grava les operadores de continguts audiovisuals i d'internet.

L'impost a les operadores d'Internet anava destinada a dos fons: al foment de la indústria audiovisual (fins a un màxim del 95%) i a la difusió de la cultura digital (amb un mínim del 5%). La taxa havia de constituir segons el Govern una nova font d'ingressos per impulsar la indústria cinematogràfica i audiovisual. Per la seva banda, els recursos del fons per al foment de la difusió cultural digital s'haguessin destinat a projectes o actuacions que promoguin l'accés de la ciutadania a Internet en centres o institucions de difusió cultural.

La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha criticat la decisió del govern espanyol d'interposar el recurs i l'ha qualificat d'una demostració més de recentralització i d'asfixia als ciutadans i als sectors productius. En una improvisada roda de premsa després de conèixer que el Tribunal Constitucional (TC) ha suspès cautelarment el projecte, Munté ha confirmat que la Generalitat recorrerà la decisió i ha garantit que, malgrat les traves, el procés d'ampliació no es bloqueja. A l'octubre s'haurien d'obrir els concursos públics de contractació, tot i que la vicepresidenta ha reconegut que no es podrà complir el calendari previst.

'És una demostració més d'asfixia i recentralització'

La vice-presidenta del govern català, Neus Munté, ha criticat la decisió del govern espanyol d'interposar un recurs contra l'ampliació de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) i l'ha qualificat 'd'una demostració més de recentralització i d'asfixia als ciutadans i als sectors productius'. Munté ha confirmat que la Generalitat recorrerà la decisió i ha garantit que, malgrat les 'traves', el procés d'ampliació 'no es bloqueja'. A l'octubre s'haurien d'obrir els concursos públics de contractació, tot i que la vicepresidenta ha reconegut que no es podrà complir el calendari previst.

El govern té 15 dies per recórrer la suspensió cautelar dictada pel TC. En el cas que les al·legacions de la Generalitat no convencin el tribunal, la suspensió de l'article 4 de la reforma de la llei de l'Agència Tributària impedirà tirar endavant els concursos d'ampliació de personal previstos per al proper mes d'octubre. 'El procés no es bloca. Es posen traves per impedir aquest calendari, que volíem que fos el més ràpid possible', ha explicat. 'El procés tirarà endavant amb aquestes dificultats afegides a les quals ja estem acostumats', ha afegit.

La vicepresidenta del Govern també ha lamentat la suspensió de l'impost de l'ADSL, que ha de servir per fomentar la indústria cinematogràfica catalana. Des que es va aprovar la Generalitat havia aconseguit recaptar 6,7 milions del 20,5 previstos per aquest any.