dimecres, 27 d’agost de 2014

Adverteixen a Espanya que els assumptes de Pujol amb Hisenda no aturaràn el procés #DretaDecidir


El diputat de CiU al Congrés Pere Macias ha advertit aquest dimarts a la Cambra Baixa que aquells que "utilitzen el cas Pujol" per mirar de "destruir" el procés català no ho aconseguiran. "El projecte polític és molt sòlid i molt important i espero que continuï endavant amb un ampli suport de la ciutadania", ha subratllat Macias. En el mateix sentit s'ha expressat el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch: "Això no afecta el procés. Jordi Pujol no és Catalunya. Ell no és el procés d'autodeterminació". Per al portaveu independentista vincular el procés amb el cas Pujol seria "tan ridícul com dir que la independència d'Espanya s'acaba amb Luis Bárcenas o amb el cas Urdangarín".
 
Macias i Bosch han fet aquestes manifestacions durant el debat a la Diputació Permanent sobre les peticions de compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, registrades pel grup parlamentari socialista i per l'Esquerra Plural per explicar les actuacions de l'Agència Tributària en relació amb el cas Pujol.    
 
Durant la seva intervenció, Pere Macias ha dit que és "evident"  que el cas Pujol ha tingut un "efecte molt important" sobre el procés i que per aquest motiu la seva formació ha demanat a l'expresident de la Generalitat que "comparegui al Parlament". Macias ha assegurat que CiU està a favor de la "transparència i de la llei" i ha expressat el convenciment de la formació de seguir treballant en aquest projecte polític .    
 
Convergència i Unió ja ha avançat que no votarà a favor de les peticions de compareixença de Montoro registrades per l'Esquerra Plural i pel PSOE per donar explicacions sobre el cas Pujol perquè sosté que la Llei Tributària no permet la intervenció d'un funcionari públic sobre casos concrets, com sol·liciten aquests dos grups. "Ens agrada que vingui Montoro i que expliqui tota la informació als ciutadans dins el marge de la legalitat", ha assenyalat, tot afegint que "si la llei no contemplés aquests termes de confidencialitat estaríem en una altre situació però la llei és la llei".    
 
A diferència de Convergència i Unió, el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha expressat el suport dels independentistes a la compareixença del ministre d'Hisenda al Congrés pel cas Pujol assegurant que "ens agradaria que vingués a parlar del tema perquè creiem que ara sí que toca". "Volem tenir tota la informació sobre el que ha passat i procedir com correspongui. Des d'ERC portem anys demanant que tot surti a la llum", ha afegit.  
 
Bosch ha assegurat que Esquerra té un "interès molt especial" en aquest cas perquè "quedi clar que nosaltres mai hem pensat que l'autodeterminació ha servir per tapar la corrupció com tampoc creiem que alguns utilitzin la corrupció per tapar l'autodeterminació". "Que surti tot", ha exclamat.    
 
Finalment el cap de files d'ERC a la Cambra Baixa ha fet "un avís per a navegants": " Que no surtin amb què amb el cas Pujol mor l'autodeterminació de Catalunya i que el procés està ferit de mort".    
 
El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, considera que els fets "d'evasió contínua i d'incompliment de responsabilitats fiscals" reconeguts per l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol,  són "molt greus" pel caràcter públic del personatge. "El nostre grup pensa que tenim una gran oportunitat d'abordar una de les grans xacres del nostre país", ha subratllat Coscubiela per defensar la petició de compareixença de Montoro registrada per l'Esquerra Plural.    
 
El diputat socialista Pedro Saura també ha defensat la petició registrada pel seu grup assegurant que es tracta d'un cas "tan greu" que la societat espanyola demana conèixer tota la veritat. A més, ha dit que "ens juguem l'estat de dret, la igualtat d'oportunitats, el finançament i la consciència fiscal", i ha conclòs la seva intervenció assegurant que "per això aquest parlament no pot dir no a conèixer la veritat i el fons de cas Pujol".    
 
La diputada del PP María Madrazo ha avançat que el seu grup rebutjarà les peticions de compareixença registrades pel PSOE i l'Esquerra Plural i ha explicat que el ministre d'Hisenda ja intervindrà dimarts que ve per explicar els avenços en la lluita contra el frau fiscal. Segons la diputada popular, la petició d'aquest dos grups "no té cap sentit" perquè "la llei prohibeix donar dades tributàries d'un contribuent concret". "El ministre ha d'explicar les mesures per lluitar conta el frau fiscal", ha assenyalat, tot afegint que la resta d'explicacions corresponen a Pujol "que és qui ha confessat que té aquest diners".