dimecres, 27 d’agost del 2014

Bartumeu lamenta que Espanya vulgui «empastifar» Andorra amb el cas Pujol


L'excap de govern andorrà Jaume Bartumeu, actualment al capdavant deSocialdemocràcia i Progrés d'Andorra (SPDA) -una escissió del Partit Socialdemòcrata d'Andorra (PS)- ha trencat avui el silenci davant el torrent d'informacions que ha provocat el cas Pujol al Principat i ho ha fet per defensar la "seriositat de la plaça financera andorrana". En un article que publica a la seva web, l'exdirigent surt en defensa dels bancs davant el cúmul d'informacions que els vinculen a un tràfec obscur de diners pertanyents a la família Pujol. "Ens preocupa ara tot aquest terrabastall, que voldria empastifar les institucions andorranes i el sector financer", escriu l'excap.

De moment aquestes són les úniques manifestacions públiques que sobre l'afer vol fer Bartumeu, segons han indicat a Nació Digital fonts properes a l'excap. No obstant això, la setmana que ve té previst oferir una roda de premsa per abordar diferents temes d'actualitat, entre els quals hi haurà inevitablement el cas Pujol, tot i que no se'n vol fer una menció concreta tot argumentant que es tracta d'un cas que es troba en mans de la justícia i que, en conseqüència, no seria responsable per la seva part manifestar-se amb declaracions als mitjans de comunicació. "No hi haurà mencions a la persona de Jordi Pujol ni a la seva dona Marta Ferrusola", adverteixen les fonts consultades.

En l'article que publica avui, Bartumeu considera que el cas Pujol "ha desfermat una veritable allau d'articles, comentaris i força informacions distorsionades" i creu que aquest torrent informatiu al voltant del Principat "està perjudicant força la bona imatge exterior d'Andorra", una bona imatge que, segons diu, va aconseguir "assentar" el seu equip de govern entre 2009 i 2011.

Bartumeu busca salvar el seu llegat i fa una defensa de la seva gestió en el terreny financer, que va ajudar a què Espanya traiés Andorra de la llista de paradisos fiscals l'any 2011. Sobre aquest punt, l'excap recorda que el juny del 2009, quan va assumir el mandat, "es va iniciar un procés sense retorn cap a l'homologació internacional del sector financer andorrà avançant cap a les normes sobre la transparència i intercanvi d'informació que marcava l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)".

Confiança en la justícia andorrana

En aquest context, l'excap recorda els passos que es van fer per disposar d'una llei que autoritzés l'aixecament parcial del secret bancari en cas d'intercanvi d'informacions fiscals, i que aquests canvis legislatius van produir-se perquè Andorra "era a un pas d'una greu crisi institucional" a causa de les pressions de Nicolas Sarkozy, que va forçar el Principat a "fugir de l'exepcionalitat per entrar en la normalitat" i encaixar en "un nou sistema financer internacional sòlid, transparent i ètic".

El polític socialdemòcrata remarca la preocupació per la pressió mediàtica abans que la Batllia (justícia andorrana) "s'hagi pogut pronunciar sobre la procedència d'unes comissions rogatòries internacionals que han de ser tractades en el marc de la legislació vigent a Andorra: la Llei de cooperació penal internacional". Bartumeu diu que no té "cap dubte que els nostres tribunals aplicaran la normativa vigent".

Retrets a l'actual govern

Bartumeu conclou l'article am crítiques al govern de Demòcrates per Andorra (DA), que lidera Toni Martí, per la gestió de la crisi. "Aquests dies hem trobat que el govern ha estat massa tímid a l'hora de recordar i confirmar el camí recorregut per Andorra entre el setembre del 2009 i aquest estiu del 2014 en l'àmbit de la transparència financera". Un recordatori, escriu Bartumeu, "que comporta una clara defensa del sector bancar i financer andorrà".

L'excap conclou assenyalant que "tanta timidesa es pot entendre si recordem la posició de DA, la primavera del 2011, contra la signatura de l'Acord Monetari amb la Unió Europea, una altra eina indispensable per a l'homologació internacional d'Andorra". Amb tot, però, el polític subratlla que "Andorra és un Estat de dret que aplica les lleis i compleix els seus compromisos i acords internacional" i davant el cas Pujol "també ho farà, per molts que alguns, que només pensen a buscar rèdits electorals, vagin sembrant dubtes i pors".