dilluns, 13 de març del 2017

Sturgeon anuncia un nou referèndum a Escòcia entre el 2018 i el 2019 #FreeScotland



L'anunci es produeix mentre Westminster debat sobre l'activació de l'article 50 del tractat de Lisboa, que permet negociar la sortida del Regne Unit de la UE. La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat avui que el seu govern ha començat els tràmits perquè el país faci un segon referèndum d'independència entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019. En aquest sentit, ha dit que consultarà el parlament la setmana que ve. En cas de rebre la seva aprovació, Sturgeon ha assegurat que Londres haurà d'acceptar-ho i permetre el referèndum.

L'anunci s'ha fet, mentre la cambra dels comuns debat l'activació de l'article 50 del tractat de Lisboa, el que permet començar a negociar el Brexit amb Brussel·les. Alguns rumors indicaven que la primera ministra britànica, Theresa May, podia demanar-ne l'aplicació aquesta setmana, però finalment ha afirmat que seguirà el calendari estipulat i no es farà petició oficial fins a finals de març.

D'ençà de la votació, aquest estiu, Sturgeon ha reclamat una segona consulta sobre la independència perquè a Escòcia es va imposar el remain a la Unió Europea. El segon referèndum es produiria en plenes negociacions sobre el divorci amb la UE, que es poden allargar uns dos anys.

El primer referèndum d'independència escocès es va celebrar el 2014 i el no es va imposar amb el 55% dels vots. El sí va aconseguir el 44,7% dels suports. En conferència de premsa, Sturgeon ha afirmat que creu en una victòria del sí, perquè la situació econòmica ha empitjorat i el Brexit amenaça en enfonsar-la més.

Segons un sondatge publicat la setmana passada per la STV (Scottish Television), la meitat dels escocesos donaria suport a la independència. En l'estudi, realitzat per Ipsos MORI, el sí i el no empaten al 50%. Així, l'opció independentista creix dos punts respecte a l'últim sondatge fet fa sis mesos.

http://www.vilaweb.cat/noticies/sturgeon-anuncia-un-nou-referendum-a-escocia-entre-la-tardor-del-2018-i-la-primavera-del-2019/