dilluns, 13 de març de 2017

El Tribunal Suprem espanyol veta l'ascens d'una jutgessa per ser independentista #NoEtsIndepe?

El Tribunal Suprem espanyol ha recordat a la magistrada catalana Àngels Vivas, que va recórrer contra la seva no elecció com a presidenta de l'Audiència de Barcelona per haver-se mostrat a favor de la consulta sobiranista, que "ningú no la va obligar a baixar a l'arena política".

L'alt tribunal rebutja el recurs de la magistrada contra la designació d'Antonio Recio com a president de l'Audiència de Barcelona en una sentència els arguments de la qual han estat divulgats avui. La decisió no accepta que Vivas hagi estat discriminada per ser dona i tampoc no considera que, com que s'han tingut en compte les seves posicions polítiques, s'hagi vulnerat el seu dret a la llibertat d'expressió.

D'aquesta manera, avala el nomenament de Recio malgrat que Vives, una de les signants del manifest dels 33 juristes catalans en favor del dret a decidir, compti amb més experiència que el designat. "Ningú no obliga els jutges i magistrats a expressar públicament les seves opinions sobre qüestions socialment controvertides, ni menys encara sobre iniciatives polítiques de molt dubtós encaix constitucional", diu el Suprem.

"Però si ho fan, -continua- no poden esperar un tracte de favor. Qui voluntàriament baixa a l'arena política i participa en el debat i la lluita propis d'aquest àmbit, no pot raonablement esperar que s'oblidi aquesta dada".

El Suprem recorda en aquest sentit que sobre jutges i magistrats pesa un deure de neutralitat política, especialment exigent quan, com és el cas, el temps i el lloc són molt delicats. I afegeix que en aquest context, de la presidència de l'Audiència de Barcelona es pot esperar que estigui al marge "de tota polèmica pública".

La magistrada va presentar dos recursos davant del Suprem contra la decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de nomenar president de l'Audiència de Barcelona Recio, de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM).

Recio es va imposar a Vivas, de l'associació progressista Jueces per la Democràcia (JD), malgrat estar situat al lloc 1.359 de l'escalafó judicial, mentre que la magistrada n'ocupa el 159. La decisió va comptar amb el vot particular de diversos jutges progressistes del CGPJ.

El Suprem considera, en resposta al seu recurs, que no és poc raonable que es tinguessin en compte les circumstàncies citades per no elegir Vivas.

http://www.elnacional.cat/ca/politica/rebuig-jutgessa-independentista-suprem_144396_102.html