dijous, 20 d’octubre del 2016

El TC espanyol ara anula la prohibició de fer corrides de toros a Catalunya #JustíciadeVergonya

El Tribunal Constitucional ha decidit anul·lar la prohibició de les corrides de toros vigent a Catalunya des del 2011. La resolució s'ha pres per 8 vots a favor i 3 en contra, i s'ha anunciat que hi haurà un vot particular. L'argument principal és la invasió de competències, perquè les Corts espanyoles van declarar els toros "patrimoni cultural immaterial", i això preval sobre les competències de l'administració catalana.

El TC ho ha decidit i fet públic finalment aquest dijous després d'haver-se filtrat, fa unes quantes setmanes, que la decisió ja estava pràcticament presa des de fa temps. La ponent de la sentència és Encarna Roca, catedràtica de dret de la UB, que va ser escollida membre del TC a proposta de CiU. Els pròxims dies es farà pública aquesta sentència i també el vot particular dels tres membres del TC que han votat en contra.

Una prohibició decidida pel Parlament el 2010

El Parlament va aprovar la prohibició de les corrides de toros a Catalunya el juliol del 2010, després de debatre una iniciativa legislativa popular acompanyada de 180.000 signatures que ho va reclamar. Van votar-hi a favor 68 diputats, tots els d'ERC i ICV i bona part dels de CiU, mentre que els vots en contra van ser 55, tots els del PP, Ciutadans, bona part dels del PSC i 7 de CiU.

Tres mesos després el PP va presentar un recurs al TC per reclamar que anul·lés la decisió del Parlament, recurs que el tribunal no va trigar a admetre, però que no s'ha resolt fins ara. Les corrides a Catalunya, però, no es van acabar fins al setembre del 2011, enmig d'un debat encès que encara no s'ha acabat i que la decisió del TC ara revifarà.

Impuls en solitari del PP

Des que el Parlament va aprovar la llei que prohibia els toros a Catalunya, el PP no només va presentar el recurs al TC: el 2013 també va impulsar i aprovar una llei que va declarar els toros"patrimoni cultural immaterial de la Humanitat", i el 2015 en va aprovar una altra, en aquest cas, de "salvaguarda del patrimoni cultural i immaterial", que obligava al govern espanyol a protegir els béns inclosos en aquest concepte.

Aquestes lleis es van aprovar a les Corts amb els vots del PP i de UPN, mentre PSOE i UPyDes van abstenir, i la resta de grups van votar en contra. Les dues lleis han estat la base legaldel TC per prendre la decisió d'aquest dijous, perquè tot i ser aprovades després de la del Parlament de Catalunya, estan vigents i ningú no les ha recorregut.