dilluns, 17 d’octubre del 2016

Ada Colau (Podemos) omple el Born d'estatues de Franco #ProuRidícul #EncaraNoEtsIndepe?



Despropòsit absolut de l'acaldesa nacionalista espanyola Ada Colau i el seu equip de govern a la capital de Catalunya, que semblen voler convertir alguns dels escenaris més reivindicatius del nacionalisme català (Mercat del Born, Fossar de les Moreres, Passeig del Born...) en un feu feixista i franquista. Les estàtues franquistes ja han arribat al Born. La Victòria que Frederic Marès va esculpir pel "Cinc d'Oros" ha estat la primera que han col·locat aquest dilluns els operaris davant davant del Born Centre de Cultura i Memòria en el marc de la mostra Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà. Encara falta per ubicar la del Franco eqüestre de Josep Viladomat (decapitat el 2013). La polèmica exposiciótemporal no estarà oberta al públic fins al proper dimarts, però avui es celebrarà l'acte previ que encapçalarà el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. També hi anirà algun regidor de la CUP.

Per contra, els grups municipals de CiU, C's, ERC i el PP a l'Ajuntament de Barcelona no assistiran a la presentació. El convergent Jaume Ciurana va defensar en un comunicat la decisió de no anar-hi perquè l'exhibició d'escultures "relacionades amb la dictadura feixista és un error fruit de l'arrogància intel·lectual del govern Colau". De fet, l'exhibició s'ha mantingut després que a l'última comissió municipal de Presidència no prosperés una proposició de CiU per reconsiderar-la.

La resta de grups també han confirmat a NacióDigital que no hi acudiran. C's, perquè no són partidaris "d'obrir ferides", sinó de mirar cap al futur, i no es volen posar de costat "d'aquells que volen reescriure la història". ERC, perquè considera que aquestes estàtues no s'han d'exhibir a l'espai públic. Des del PP justifiquen la seva absència perquè consideren que l'exposició "està dirigida a confrontar i dividir". La CUP ha concretat que hi enviarà algun regidor, de manera que serà l'únic grup de l'oposició que hi acudirà.

L'anècdota de la col·locació ha vingut de la mà d'un veí, que s'ha acostat a llançar-hi diversos ous mentre els operaris treballaven en la seva col·locació. Tal com ha explicat ell mateix en declaracions als mitjans, s'ha acostat al lloc "sense saber quan ho farien" i quan ha vist que les estaven col·locant, "no me n'he pogut estar". "He anat a comprar mitja dotzena d'ous i ja està. Tan de bo ho fes més gent", ha afegit. A banda, ha considerat que "aquestes estàtues no haurien d'estar aquí més d'una setmana", tot afegint que no es considera un provocador, sinó que ho és "qui ha planificat això sabent la ràbia i el mal que li feia a molta gent".