dimarts, 3 de maig del 2016

El TC espanyol suspèn ara la llei catalana d'igualtat entre homes i dones #EncaraNoEtsIndepe?



El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha decidit suspendre durant cinc mesos la llei catalana d'igualtat entre homes i dones, així com la llei de simplificació administrativa i l'impost a pisos buits. El Consell de Ministres en funcions així ho va sol·licitar el 22 d'abril, i ara l'Alt Tribunal ha actuat en conseqüència. Ara, dóna tant a la Generalitat com a l'executiu espanyol un termini de cinc mesos per presentar les al·legacions corresponents.

El govern espanyol en funcions considera que la Llei 17/2015 orientada a la igualtat efectiva d'homes i dones envaeix les seves competències. El ministre Rafael Catalá va remarcar que el seu govern no té res en contra de l'objectiu de la llei en qüestió, però tant ell com els seus òrgans assessors consideren que la Generalitat s'havia extralimitat a l'hora de legislar.

Catalá, doncs, va emmarcar el recurs en "l'exercici normal de les competències de cada administració pública quan considera que una altra s'ha extralimitat en les seves competències".
Bona pràctica internacional

Es dóna la circumstància que la llei en qüestió va ser citada pel Departament d'Estat dels EUA en el seu informe d'aquest any com a mostra de bones pràctiques, assegurant que "emfasitza la lluita contra l'assetjament sexual" i que "estableix la igualtat de representació en l'administració pública, la coeducació a les escoles, els plans d'igualtat a les grans empreses i la prohibició de difondre contingut sexista en els mitjans públics".

El TC ha fet púbiques aquest dimarts les providències per les què admet a tràmit els recursos del govern espanyol contra les lleis del Parlament d'igualtat entre dones i homes (17/2015), simplificació administrativa (16/2015) i d'impost sobre els pisos buits (14/2015). L'admissió a tràmit implica la suspensió cautelar de diversos preceptes de les tres normes perquè l'executiu espanyol en funcions ha incorporat als seus recursos la petició perquè s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució, de manera que els articles afectats queden suspesos mentre no hi hagi un pronunciament dels magistrats.

El TC també ha admès a tràmit un recurs de la Generalitat contra la llei del Congrés que regula el Sistema Nacional de Protecció Civil (17/2015) i un conflicte de competències de la Generalitat contra el reial decret que regula el Pla d'Impuls al Medi Ambient (1007/2015), tot i que en aquest cas l'admissió no suposa la suspensió d'aquestes normes.