dilluns, 2 de novembre del 2015

El secretari general de l'ONU demana diàleg amb Catalunya però li nega el Dret a Decidir #ProuFeixisme



El secretari general de l'ONU, el sud-coreà Ban Ki-moon, ha demanat a Espanya que dialogui amb Catalunya. Tanmateix, en un exercici d'hipocresia institucional i després de dir el tòpic "és un assumpte intern", ha opinat que "no creu" que Catalunya es trobi entre els territoris sense autogovern als quals l'ONU reconeix "el dret a l'autodeterminació". "Espanya s'ha mantingut com un estat sobirà en si mateix, incloent-hi Catalunya. Quan es parla d'autodeterminació, hi ha certes àrees on les Nacions Unides han reconegut aquest dret, com territoris sense autogovern. Però no crec que Catalunya estigui inclosa en aquesta categoria", ha valorat Ki-moon en una entrevista a diversos mitjans –entre els quals La Vanguardia- coincidint amb la seva visita a Madrid pels actes del 60è aniversari de l'adhesió d'Espanya a les Nacions Unides. El secretari general de l'ONU aposta per una solució "consensuada" al conflicte entre Catalunya i Espanya "basada en el diàleg".

"Una important i positiva característica d'Espanya és el seu respecte per les diversitats culturals, lingüístiques i històriques. Estic al corrent d'aquest delicat assumpte però no estic en posició de comentar la qüestió, ja que es tracta d'una matèria purament interna", ha precisat Ban Ki-moon després de reunir-se amb Mariano Rajoy i altres autoritats espanyoles. "No obstant això, espero que hi hagi una solució consensuada, basada en el diàleg i en línia amb la tradició democràtica", ha precisat el secretari general de l'ONU, que no s'ha volgut mullar sobre si Catalunya té dret a formar un estat independent "d'acord amb la llei internacional". "Les Nacions Unides treballen sobre unes línies mestres, com la integritat territorial, la sobirania o les regles democràtiques", ha valorat Ki-moon.

"Sé que es tracta d'assumptes molt seriosos per a molta gent de Catalunya. El que demano als líders i a la gent a la regió és que es comprometin al diàleg", ha insistit el secretari general de l'ONU, que sobre la crisi dels refugiats aposta per una "solució col·lectiva, no individual de cada estat". "Compto amb els líders europeus per exercir un lideratge compassiu i mostrar una solidaritat global", ha conclòs Ban Ki-moon.