dimecres, 28 d’octubre del 2015

S'inicia el procés d’independència: L’Estat espanyol i el TC seran ignorats oficialment #NouEstat



Junts pel Sí i la CUP entren al registre del Parlament de Catalunya una declaració que s'aprovarà "d'urgència" i que inclou ignorar "l'Estat espanyol i el Tribunal Constitucional". El Parlament té previst declarar de manera oficial l'inici del procés d'independència en qüestió de dies. Junts pel Sí i la CUP han entrat al registre de la cambra catalana de manera conjunta una declaració en què s'indica "l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república". La resolució s'aprovarà amb caràcter d'urgència, i la data límit per a al votació és el  9 de novembre. Amb el pacte entre les dues candidatures independentistes, el fantasma d'un acord frustrat per la investidura i unes noves eleccions s'esvaeix.

Tramitació de les lleis cabdal en menys d'un mes

El text no pot ser més contundent i també parla "de l'obertura d'un procés constituent no subordinat ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per preparar les bases de la futura Constitució catalana". Tot i ser una declaració institucional, no és tan simbòlica com podria semblar-ho, ja que insta al Parlament a "iniciar en el termini màxim de 30 dies la tramitació de les lleis de procés constituent, de seguretat social i d'hisenda pública".

El procés "no se supeditarà a l'Estat espanyol i el TC"

Davant el probable bombardeig d'accions del govern espanyol i del Tribunal Constitucional per aturar aquests primers passos del procés d'independència, la declaració també deixa clar que ignorarà tant l'executiu de Madrid com l'Alt Tribunal: "Aquest Parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol, en particular del TC, a qui considera deslegitimat". D'aquesta manera, el text insta el futur govern a complir amb tot allò aprovat per la cambra amb independència del que digui l'Estat. Tot això, la declaració és una manera de fer saber a l'Estat i la UE les intencions del Parlment de Catalunya.