dimecres, 28 d’octubre del 2015

Kosovo aviat serà admés com a estat independent a la UE malgrat l'oposició d'Espanya #DretaDecidir

La Unió Europea i Kossove signen avui a Estrasburg l'Acord d'Estabilització i Associació, un pacte d'abast històric que obre la porta a la futura integració de Kossove dins la Unió. L'acord servirà per a activar tots els mecanismes legals, polítics i econòmics perquè el govern kossovès pugui demanar d'entrar a la UE. Per a formar-ne part haurà de complir els requisits establerts i el procés es pot allargar deu anys o més.

Els cinc estats membres de la UE que encara no reconeixen diplomàticament Kossove han hagut d'aprovar igualment aquest acord. Espanya i els altres quatre estats que es neguen a reconèixer la independència unilateral del país s'han trobat obligats, doncs, a manifestar-hi l'acord explícit i a reconèixer el govern kossovès com a part negociadora. Tanmateix, el text deixa clar que l'acord no implica el reconeixement formal de Kossove com a estat independent per part de cap dels estats membres de la Unió. Tots, excepte cinc, ja ho han fet en documents separats.

El ministre kossovès d'Afers Europeus, Bekim Collaku, ha dit a la ràdio pública alemanya que ara el camí de Kossove per a esdevenir membre de ple dret de la Unió Europea 'ja és irreversible'. També ha descrit el dia com a 'molt important'. 'Entrem en acords contractuals amb la UE, és un procés per enfortir la democràcia i l'estat de dret, per a la nostra integració econòmica i per a les reformes pendents', ha assegurat. Segons el primer ministre de Kossove, el govern de Pristina farà 'tot el que sigui' necessari per acostar-se a la UE. El proper pas, ha dit, serà la liberalització de visats.

L'acord d'Estabilització i Associació es va negociar entre l'octubre del 2013 i el maig del 2014, i després de la firma entrarà en vigor durant la primera meitat de l'any vinent. A partir d'aleshores, l'acord implicarà que Kossov hagi de garantir principis democràtics clau i establirà una zona de lliure comerç. L'objectiu és que Pristina apliqui els estàndards europeus en matèries com la competència, els ajuts estatals o la propietat intel·lectual, i que d'aquesta manera 's'acosti més a Europa', segons un comunicat. El pacte també preveu cooperació en matèria d'Educació, Treball o Energia, així com Medi Ambient o Interior. En concret, la Unió Europea preveu oferir assistència econòmica a Kosovo de fins a 645,5 milions d'euros.

Kossove va declarar la independència el 17 de febrer del 2008 de forma unilateral. Tot i que la immensa majoria dels estats de la UE han reconegut la seva independència, encara no han fet Espanya, Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre. La UE, però, ha tirat endavant la firma de l'Acord d'Estabilització i Associació sense esperar al reconeixement dels 28 membres, i de fet l'Eurocambra ha reclamat en diverses ocasions als cinc estats que encara no han acceptat la independència de Kossove que ho facin.