dilluns, 28 de setembre del 2015

Mas accepta no ser el president si cal per seguir el «full de ruta» cap a la independència #NouEstat #FreeCatalonia



El president en funcions de la Generalitat i número quatre de Junts pel Sí, Artur Mas, accepta fer un pas enrere. Un pas enrere i deixar que sigui un altre qui presideixi el nou executiu que surti d'aquestes eleccions. Així de clar ho ha deixat durant la roda de premsa que la candidatura ha fet al Centre Cultural Born aquest dilluns. Mas ha assegurat que "aquest no és el tema transcendental" quan se li ha preguntat si és ell qui ha de presidir el nou Govern. "El que s'ha de resoldre és precisament això", ha afirmat, en referència al "full de ruta" que es continuï tirant endavant. Des del seu punt de vista, el que és realment important és que els 72 diputats independentistes, és a dir els que sumen Junts pel Sí i la CUP, arribin a un "acord" per seguir amb el procés. El pronunciament ha arribat pocs minuts després que la CUP reiterés que no investiria Mas ja que suposaria fer un "flac favor" al procés.

"62 diputats han guanyat de carrer. El segon grup en té 25. I n'hi ha 10 més que explícitament han apostat per la independència. Aquests 72 s'han de posar d'acord per tirar endavant el full de ruta. I ja des d'ara ens posem a treballar per aplicar un full de ruta sobiranista. Tenim el mandat democràtic, això és l'important. Sortiran moltes coses, però cap de tan important i prioritària com tirar endavant el full de ruta", ha emfasitzat, insinuant que el debat sobre la presidència de la Generalitat no és prioritari. Tot amb tot, més tard, i insistit pels periodistes sobre aquest punt, ha reiterat: "Entre els acords que hi ha a Junts pel Sí és que a mi se'm proposarà de candidat. No hi ha res més a afegir-hi." Romeva, fins i tot, ha reblat: "La proposta que hi ha és sobre la taula és aquesta."

Mas encara hi ha afegit:  "Teníem un gran tema, i aquest plebiscit l'han guanyat els partidaris del sí. D'això és del que hem de parlar amb la CUP, com ho fem de tal manera que això surti bé. Que el que fem tingui accent social, que busqui l'equitat, la transparència... De tot n'hem de parlar, des dels 62 diputats de Junts pel Sí i dels 10 de la CUP." I ha alertat: "Tenim la responsabilitat compartida, ens han dit els electors. I quan les responsabilitats són compartides, les ha d'exercir tothom qui les té."

Romeva insinua que l'Estat ha d'avenir-se al referèndum

I és que Junts pel Sí té clar que, aquest diumenge, va aconseguir una "victòria aclaparadora" que els atorga una "legitimitat claríssima" per dotar Catalunya d'un Estat independent. "No vam poder fer el referèndum, perquè no ens van deixar. I en aquestes circumstàncies, aspiràvem a 68 diputats. I en tenim 72, que diuen clarament que volem seguir en aquesta línia. Si algú volia comptar vots estrictament del sí i del no, era fàcil. Es deia referèndum. Haurien d'haver permès fer-l'ho", ha sentenciat Romeva.

L'exeurodiputat d'ICV ha recalcat que l'SNP escocès va guanyar els comicis amb un 44% dels vots "i el govern britànic va convocar un referèndum" i que, al Quebec, la victòria inicial del Partit Quebequès havia estat del 41%. Des d'aquesta perspectiva, ha sentenciat: "Cal una reflexió dels altres actors, estatals i europeus, de què passarà aquí. La gent ha parlat pacíficament, fa falta que algú a l'altra banda ens rebi als despatxos. És evident que hi ha una demanda que hi hagi alguna cosa a l'altra banda."
 
http://www.naciodigital.cat/noticia/95479/mas/accepta/fer/pas/enrere/perque/resoldre/full/ruta