dilluns, 21 de setembre del 2015

Independentistes i unionistes escocesos defensen el referèndum a Catalunya #DretaDecidir #27s2015

herald scotland

El diari escocès Herald Scotland publica aquest diumenge un reportatge on dirigents dels partits escocesos, tant independentistes com unionistes reclamen al govern espanyol un referèndum d'independència a Catalunya.

El reportatge de David Leask recull diferents veus de l'Scottish National Party (SNP), en el govern a Escòcia, que demanen a l'estat espanyol que permeti de fer un referèndum d'independència als catalans. Adverteixen que prohibir la votació és 'anti-democràtic, anti-europeu i potencialment explosiu'.

El principal portaveu europeu de l'SNP, l'eurodiputat Alyn Smith, hi adverteix que Madrid que la seva posició és contrària a les tradicions democràtiques de la Unió Europea i que pot acabar en un desastre. Smith diu: 'Catalunya és una nació i té el dret de decidir. Això és clar.'

Una altra membre del partit, la diputada Natalie McGarry, ha expressat que un acord com el que hi va haver per a celebrar el referèndum escocès podria evitar l'atzucac. 'Si els partit independentistes de Catalunya guanyen un mandat a les properes eleccions, el govern espanyol ho hauria de respectar'.

Dirigents unionistes també a favor del referèndum

El diari també cita l'eurodiputat conservador Ian Duncan, que també demana una solució per a Catalunya com la que hi va haver a Escòcia ara fa un any. Duncan va ser el líder de la comissió d'observadors internacionals del 9-N.

Duncan, que va defensar el no a la independència d'Escòcia, és molt dur en comentar les amenaces militars, com la pronunciada pel ministre Morenés: 'qualsevol amenaça que impliqui una reacció militar a l'exercici pels ciutadans dels seus drets democràtics ha de ser rebutjada de la manera més contundent possible'.

En el mateix article una portaveu dels Liberals-Demòcrates, que van demanar també el vot contra la independència es pronuncia en els mateixos termes i insisteix que la independència 'és una decisió dels catalans'.

'Europa no pot perdre Catalunya'

Finalment el portaveu dels Verds, Ross Greer respon Rajoy, Merkel i Cameron afirmant que 'Europa no pot perdre Catalunya com no podia perdre Escòcia'

L'únic partit que no ha volgut donar cap resposta ha estat el Partit Laborista –els socialistes escocesos.