dissabte, 12 de setembre del 2015

Espanya intenta fer por amb maniobres militars a l'Empordà durant la campanya electoral #ProuFeixisme

Alumnes de l'escola militar de Sant Climent que fan maniobres a l'Empordà

Els veïns dels municipis empordanesos de Sant Climent Sescebes, Llançà, Vilamaniscle i Sant Pere de Rodes, entre d'altres, estan acostumats a veure passar pel carrer soldats i vehicles militars 4x4 i camions. Centenars de militars reben formació cada any per la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent, i això fa que l'exèrcit espanyol ocupi amb certa freqüència la zona muntanyosa que envolta aquests municipis per dur-hi a terme maniobres militars i pràctiques de tir.

Quan l'exèrcit vol efectuar maniobres, ho comunica per escrit als ajuntaments afectats perquè tinguin en compte que en algun moment dels dies establerts unilateralment per l'exèrcit, els militats i els seus vehicles passaran pel seu terme municipal i es prohibirà el pas a les zones de muntanya ocupades. Però la notificació que van rebre fa uns dies els ajuntaments de Llançà i Vilamaniscle és excepcional. Tal com explica a El Món en Guillem Cusí, alcalde de Llançà, "si habitualment les maniobres duren entre dos i tres dies, aquesta vegada ens han dit que les faran entre l'11 de setembre i el 24 de setembre,dues setmanes senceres en les quals els militats poden passar per la carretera que travessa poble en qualsevol moment". Aquesta comunicació, remarca, "és excepcional, tant per la durada com pel període triat, tota la campanya electoral", una "casualitat" que l'alcalde troba que acaba essent una mena de "provocació per intimidar".

Per aquesta raó, amb l'alcalde de Vilamaniscle van enviar una petició a la Comandància Militar de Girona per "fer-los notar que calia canviar les dates de les maniobres, perquè aquests dies tenen una significació política molt important per als catalans, i la presència de l'exèrcit espanyol és molt simbòlica i pot ferir la sensibilitat dels nostres veïns". Avui encara no han rebut resposta, i dubten que l'acabin rebent: "No l'esperem pas, si haguessin volgut ens enviaven un fax, com fan sempre", afegeix Cusí. No creu que la base militar faci marxa enrere, perquè encara que ahir, Diada Nacional, "la policia local no va veure militars ni vehicles al poble", "és possible que canviessin l'itinerari habitual i passessin més desapercebuts". De fet, els ajuntaments no tenen cap informació més enllà dels dies en què és possible que apareguin militars, però en cap cas no se'ls facilita ni l'horari ni l'itinerari de pas. "Te'ls pots trobar en qualsevol moment i lloc", aclareix Cusí, que reconeix que "és més l'impacte visual de veure 30 vehicles militars que no pas que ens molestin".

L'alcaldessa de Sant Climent Sescebes, municipi que acull l'escola militar, tampoc no ha rebut cap avís de suspensió de les maniobres. "Quan tenen previst fer maniobres fora de la zona militar o al camp de tir, se'ns comunica a l'ajuntament, i normalment són avisos de pocs dies, si bé és cert que cada cert temps es fan maniobres més llargues", explica l'Olga Carbonell, que reconeix que "les dates triades, en plena campanya electoral, i el fet que s'allargui tants dies el període d'avís, fa pensar que com a mínim és una mica estrany".

El Món s'ha posat en contacte amb la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes per confirmar si, efectivament, es mantenen les maniobres previstes fins al 24 de setembre, o si per contra s'atendrà la petició dels dos ajuntaments afectats d'ajornar-les. "No podem donar aquesta informació", han respost. El ministeri de Defensa, responsable de la comandància militar de Girona, tampoc no ha donat resposta a la sol·licitud d'aquest diari.