dissabte, 12 de setembre del 2015

El CIS espanyol va cuinar l'enquesta per rebaixar els vots independentistes #ProuMentides #NouEstat


El Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) va cuinar l'enquesta que es va fer pública aquesta setmana i que donava una victòria ajustada a l'independentisme (Junts pel Sí obtenia 61 diputats, mentre que la CUP en treia 8). Segons publica el diari 'Público', les taules demoscòpiques fetes públiques al costat de les estimacions de l'enquesta del CIS sobre les eleccions del 27-S, els partidaris de la independència de Catalunya obtindrien entre 4,2 i 4,7 punts més del que vaticina aquest estudi oficial.

Així, en comptes de quedar-se en el 44% dels vots vàlids, Junts pel Sí i la CUP sumarien almenys un 48,2% -i probablement aconseguissin gairebé un 49%-, si aquestes mateixes dades bàsiques haguessin estat analitzades i interpretades per especialistes neutrals.

Jaime Miquel i Associats ha analitzat detalladament per a 'Público' les dades, i demostra, a més, que a la cuina del CIS es menyspreen variables essencials, com les del record de vot en les catalanes del 2012 i en les generals del 2011, per acabar atribuint a Junts pel Sí un 38,1% de vots, quan hauria d'estar en el 40% (l'estimació exacta de JM&A és del 39,9%), i a la CUP només un 5,9%, quan les pròpies taules del CIS li haurien d'assignar almenys un 7%. JM&A conclou, doncs, que la suma de Junts pel Sí i la CUP obtindria 72 diputats, en comptes dels 68-69 que els hi atorgava el CIS.