divendres, 18 de setembre del 2015

Embolic a la UE amb el procés català: El vice-president de la CE corregeix les declaracions del portaveu #DretaDecidir #27s2015

El vice-president de la Comissió Europea per l'Euro i el Diàleg Social, el letó Valdis Dombrovskis

El vice-president de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis ha assegurat que Brussel·les 'no té la intenció d'influir' en unes eleccions catalanes que 'ara són realment decisió dels votants'. L'exprimer ministre letó, comissari per a l'Euro i el Diàleg Social, ha corregit el portaveu comunitari, Margaritis Schinas, que aquest dijous havia advertit que si part d'un estat membre s'independitza 'els Tractats ja no s'aplicarien en aquell territori' i 'es convertiria en un tercer estat' que hauria de 'demanar l'ingrés a la UE'. Dombrovskis ha recordat que la Comissió 'no fa comentaris' sobre les eleccions i que està 'preparada per treballar amb les autoritats escollides democràticament '.

'Ara realment està en mans dels votants', ha admès Dombrovskis. En un esmorzar sobre governança econòmica al European Policy Centre de Brussel·les, un periodista li ha preguntat per les conseqüències de eleccions gregues d'aquest diumenge i de les plebiscitàries del 27-S, donant per fet que una Catalunya independent quedaria fora de la UE: 'Quin és el vostre missatge per als catalans?'. Dombrovskis ha respost: 'La Comissió Europea normalment no fa comentaris sobre la política de partits als estats membres o les seves regions, i ara es tracta realment d'una tria dels votants, per tant, des d'aquest punt de vista, nosaltres no podem comentar massa sobre les eleccions o les diferents implicacions d'un vot o altre, perquè certament no és la nostra intenció influir el vot als estats membres o regions. Per tant, ara realment està en mans dels votants. Com la Comissió ja ha dit sempre, estem preparats per treballar amb les autoritats escollides o designades democràticament als estats membres'.

Precisament el mateix Dombrovskis havia defensat el 2013, quan era primer ministre de Letònia, que és 'necessari prestar atenció' al procés sobiranista català. Preguntat sobre si reconeixeria una Catalunya independent, va admetre: 'Francament, per ara no tenim un posicionament oficial sobre aquests temes, però si hi ha una legitimitat del procés diria, teòricament parlant: per què no?'. L'actual vice-president de Juncker va advertir que en cas de declaració unilateral la situació 'podria ser més complicada', però no va tancar la porta a un reconeixement. El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va protestar convocant l'ambaixador letó a Madrid per demanar-li una rectificació, però Dombrovskis s'hi ha negar. 'El primer ministre va dir el que va dir i no vol retractar-se en res', va respondre el seu portaveu.