dimecres, 16 de setembre del 2015

El catedràtic Miquel Puig: «ni que volguéssim sortir de l'euro i la UE, no ens deixarien» #NouEstat #27s2015


Una dels principals arguments de l'unionisme espanyol per desacreditar l'independentisme català de cara al 27-S és assegurar que, en cas d'independència, Catalunya quedaria fora de la Unió Europea (UE) i l'euro. Just l'argument contrari que l'unionisme britànic formulava en contra de l'independentisme escocès ara fa un any. Aquest contrasentit l'ha tret a relluir aquest dijous el doctor en Economia i exdirector general de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) Miquel Puig en l'acte d'empresaris a favor de la independència, en què també ha assegurat: "Quan un país és solvent, és autènticament autònom. Quan no ho és, com li passa a Espanya, o a Catalunya..., doncs encara que volguéssim sortir de l'euro i la UE, no ens deixarien. Perquè són tants els interessos que hi ha a Catalunya i a Espanya, que el que és segur és que continuaríem en aquest mercat."

Puig, doncs, ha desacreditat de ple l'argument dels partidaris de la unitat d'Espanya. "En cap moment del procés escocès ningú no va dir que Escòcia quedaria als llimbs i fora de la UE", ha exposat. Per la mateixa regla de tres, ha augurat que a Catalunya tampoc no es donaria aquest escenari.

I no es donaria, opina, per la gran quantitat d'interessos comunitaris que hi ha a Catalunya: "Què diria la BMW, davant la tessitura que Catalunya quedés for de l'espai europeu? O la Volkswagen...? Ens agradi o no, tindrem una autonomia limitada i, encara que volguéssim, no ens deixarien sortir."

Tenint clar aquest marc general, ha reclamat que de cara al 27-S "el poble català ha de prendre una decisió amb tranquil·litat i serenitat. I sense pors, perquè no hi ha cap por al davant. Podem o seguir igual o guanyar, però el que no farem és empitjorar".

Sala i Martín: "l'Estat espanyol és extremadament dèbil"

L'economista i catedràtic de la Universitat de Columbia (EUA) Xavier Sala i Martín també ha intervingut en el debat, per bé que amb un missatge menys econòmic que el dels seus predecessors, ja fos Puig o Joan B. Casas i Jordi Galí. Traçant un paral·lelisme entre David i Goliat, ha sentenciat: "David no era tan dèbil, era un paio llest! Era foner! I Goliat era un gegant dèbil i malalt, que s'enfrontava davant d'un jove poderós. En aquesta situació que molta gent ha assimilat amb Catalunya, molt sovint el que sembla poderós... no ho és tant."

Segons Sala i Martín, "l'Estat espanyol és extremadament dèbil per culpa dels dirigents polítics que té ara mateix. Un estat és fort quan els ciutadans estan protegits davant els abusos del propi estat. I ara està mostrant clars senyals de debilitat, quan falsifiquen documents, quan pressionen els jutges, quan canvien les lleis..., demostren una enorme debilitat. I, en canvi, David té moltes fortaleses, més de les que es pensen. Una és el sector empresarial, la capacitat d'exportar, la recerca... Tenim una enorme vitalitat econòmica, que no té cap possibilitat de desaparèixer si Catalunya s'independitza".