dimecres, 3 de setembre del 2014

The Economist torna a denunciar el maltractament del català per part d'Espanya



The Economist denunciava fa uns dies que el català no té l'estatus que es mereix a l'Estat espanyol. El prestigiós diari carregava contra el tracte que l'Estat espanyol dóna al català i li retreia al Govern d'Espanya que no deixi utilitzar el català Congrés dels Diputats. Així mateix, el diari relaciona la falta d'un govern central que aposti pel plurilingüisme i el maltractament de la llengua amb l'increment de l'independentisme.

The Economist ha seguit de ben a prop les raons econòmiques dels anhels d'independència de Catalunya. No obstant això, el rotatiu també ha reconegut que, a més dels arguments econòmics, també n'existèixen d'històrics i culturals. En aquest sentit l'article "The problems of a multilingual Spain" (Els problemes d'una Espanya multilíngüe) relaciona els dos factors i apunta que "un sentit de nacionalitat i identitat compartida es fonamental perquè les regions més riques acceptin la seva funció de subvencionadores"

The Economist toca el crostó a Espanya

"Tractar millor el català i amb més dignitat seria un pas necessari per a calmar el ressentiment a Catalunya", etziba l'article. El diari econòmic recomana a l'Estat espanyol que doni suport públic a la llengua catalana i, fins i tot li proposa al Govern de Rajoy que permeti l'ús del català al Congrés dels Diputats.

Tanmateix, el rotatiu reconeix que el Govern va en direcció totalment contrària i "ha intentat marginar la llengua catalana". En aquest punt posa d'exemple el cas de Suïssa -un altre país amb un fort multilingüisme- que reconeix i respecta la pluralitat lingüística de les seves regions i, alhora, dóna una autonomia fiscal considerable.

El maltractament lingüístic espanyol a l'ull de mira de The Economist

No és la primera vegada que aquest diari posa el dit a l'ull en la incivilitzada postura del Govern espanyol sobre el català. Fa tot just un mes el mateix diari es feia ressò de la reivindicació dels catalans i catalanes de defensar la seva llengua i denunciava el "controvertit" cas del català.