dimecres, 3 de setembre del 2014

Madrid magnifica el cas Pujol (CiU) mentre intenta ocultar el cas Matas (PP)



El govern espanyol i la premsa de Madrd, que en els darrers temps venen a ser el mateix, continuen fent de l'escarni a la familia Pujol la seva única gran arma contra el procés català, com si barrejar un temka fiscal amb un altre polític, tinguès cap mena de sentit. Tanmateix, l'estratègia els ha obligat a magnificar el cas Pujol mentre s'intenta amagar un altre cas molt similar, com és el de l'ex-president de les Illes Balears, nacionalista espanyol del PP i sospitós d'haver evadit a hisenda gran quantitats de l'erari públic.

La Guàrdia Civil espanyola apunta, en un informe intern, que l'expresident del govern balear Jaume Matas va evadir "importantíssimes" quantitats de diners que va gestionar mentre era el màxim mandatari de les Illes, i que procedia de diverses obres públiques adjudicades durant el seu últim mandat (2003-2007), entre les quals hi ha el velòdrom Palma Arena.

En un document de vuit pàgines signat pel Capità en cap de la Unitat de Policia Judicial, Bartolomé del Amor, i incorporat al conegut com a "cas Palma Arena", s'exposa que el també exministre es va apropiar de suborns procedents de concessions irregulars a diferents empreses i que els va desviar a paradisos fiscals i tercers països.

Segons l'informe, a què ha tingut accés Europa Press, aquestes operacions es van dur a terme "molt possiblement" a través de testaferros o entramats societaris, i fa èmfasi en el fet que, després de perdre les eleccions del 2007, Matas va fixar la seva residència als Estats Units, on hi va efectuar diverses transaccions a través de la xarxa financera i bancària.

La Guàrdia Civil subratlla també el tren de vida de Matas i el seu "substanciós" increment patrimonial, així com el de la seva dona, Maite Areal, assegurant que "no han estat justificat davant de la justícia" i són "totalment incompatibles" amb els càrrecs i ingressos reals que consten a l'Agència Tributària. De fet, destaca que en fer un balanç entre ingressos i despeses dels seus comptes corrents i llibretes bancàries, tan sols hi ha un desfasament de 1.000 euros "com a màxim".