diumenge, 24 d’agost del 2014

Dos milions de ciutadans del Vèneto voten per la independència i es fixen en Catalunya #DretaDecidir #VolemVotar



Aquest estiu els independentistes del Vèneto han aconseguit una important victòria simbòlica. En el referèndum informal que ha tingut lloc entre el diumenge i divendres de la setmana passada -en urnes físiques, per internet i per telèfon-, els partidaris de la secessió d'aquesta regió del nord italiana s'han imposat amb un 89% de sufragis. Han votat més de 2,3 milions de persones, el que suposa un 73% del cens electoral. La consulta ciutadana ha tingut un ressò molt desigual. Els grans mitjans no li han donat credibilitat i fins i tot algun mitjà unionista italià ha especulat amb que hi ha hagut frau. En qualsevol cas, ha sorprès l'alta participació i també el contundent resultat a favor de separar d'Itàlia.

om en el cas de Catalunya, la secessió d'una regió d'Itàlia és jurídicament impossible. L'article 5 de la Constitució estableix que la República Italiana és "una i indivisible" i no s'entreveu una majoria política capaç d'esmenar la carta magna per permetre el desmembrament d'Itàlia, un país que va aconseguir la seva unificació en data molt tardana, fa poc més d'un segle i mig, i que està lluny de ser una realitat cohesionada. 

En aquest sentit, els moviments secessionistes a Escòcia i Catalunya han encoratjat als independentistes vènets i de la resta de la Itàlia septentrional. La identificació amb Catalunya és encara més gran perquè es comparteix la mateixa barrera legal -constitucional- i perquè les dues regions són molt industrialitzades i reivindiquen un tracte fiscal més favorable dels seus respectius estats centrals. En una recent trobada amb corresponsals estrangers a Roma, el president del Vèneto, Luca Zaia, exministre de Berlusconi i membre de la Lliga Nord, va insistir en el model català i en la política que porten endavant Artur Mas i els seus aliats. A Zaia li encantaria imitar Mas, si pogués També el secretari de la Lliga Nord, Matteo Salvini, va tornar a recalcar, divendres passat, en to d'admiració, que hi haurà referèndum a Catalunya.

Va resultar significatiu que hagi estat el diari de la família Berlusconi, il Giornale, el que més hagi destacat el resultat de la consulta vèneta. Li ha dedicat avui la portada i quatre pàgines interiors. Inclou un ampli article sobre els casos català, escocès i flamenc, especificant que el català és "el més interessant". Il Giornale veu molt evocador que la consulta catalana estigui prevista pel 9 de novembre, al 25 aniversari de la caiguda del mur de Berlín. Això, segons el diari berlusconià, és un intent d'inscriure el referèndum en "un procés històric d'alliberament", a Europa, "de l'opressió dels estats de segle XIX i dels seus degeneracions tiràniques del segle XX".

http://www.lavanguardia.com/internacional/20140322/54404336061/referendum-veneto-89-favor-independencia.html#ixzz3BG453T00