divendres, 3 de gener de 2014

Escola Valenciana alerta que el PP vol eliminar 16 línies d'ensenyament en valencià #SíalValencià

Imatge en línia 1

Centenars de nens podrien deixar de tenir la possibilitat d'estudiar en català al País Valencià. Escola Valenciana ha advertit aquest dijous que "perillen" 16 unitats d'ensenyament en català arreu el País Valencià, segons el pla d'arranjament escolar presentat per la conselleria d'Educació per al curs escolar 2014-2015. L'entitat fonamenta aquesta advertència en un informe, que encara està elaborant, per avaluar la supressió d'unitats en tots els municipis valencians, una qüestió que vol tractar "amb profunditat" en la reunió prevista el 14 de gener amb representants de la conselleria d'Educació.

La plataforma d'entitats en defensa de la llengua ha recordat en un comunicat que el passat 20 de desembre va enviar per registre d'entrada a la conselleria d'Educació un escrit en què sol·licitava la necessitat d'ampliar al 15 de gener el període d'al·legacions dels centres a la proposta d'arranjament escolar per al curs 2014-2015 que acabava avui mateix. Segons Escola Valenciana, fins avui no han rebut cap resposta, per la qual cosa la seva petició no ha estat atesa i el període, per tant, ha finalitzat aquest dia 2 de gener.

L'entitat, però, ignora quan es contestaran les al·legacions realitzades pels centres educatius. Un fet que, segons Escola Valenciana, "és un símptoma de la falta de comunicació de l'Administració amb la comunitat educativa i la xarxa de centres d'ensenyament públics valencians". Segons assenyala el comunicat, la comissió d'educació d'Escola Valenciana sosté que la proposta d'arranjament escolar s'"ha basat única i exclusivament en xifres d'alumnat matriculat en els centres públics" quan és necessari tenir en compte molts altres factors a l'hora de decidir eliminar o no una unitat educativa pública.

"Els alumnes són molt més que un nombre o un percentatge, cada unitat educativa és singular i és necessari tenir presents factors com l'atenció a la diversitat o les conseqüències que pot generar l'eliminació d'unitats educatives d'ensenyament en valencià tenint en compte el context sociolingüístic de la població i l'oferta insuficient d'ensenyament en valencià en el nostre sistema educatiu", assenyala el president d'Escola Valenciana Vicent Moreno.

En paraules de Moreno, l'argument de la conselleria de la reducció de l'alumnat matriculat pel descens de la natalitat és "reduccionista" i ho atribueix, en canvi, a "la promoció de la xarxa educativa concertada i a l'augment de les ràtios per unitat de 25 a 30 alumnes". Aquest augment de la ràtio implica l'eliminació de desenes d'unitats del sistema d'ensenyament públic valencià.

D'acord amb les primeres dades de l'informe que està elaborant Escola Valenciana, de les 16 unitats "en perill", tres estan localitzades a la demarcació d'Alacant, cinc a la de Castelló i les vuit restants a la de València. Segons les mateixes dades, a les tres capitals del País Valencià "es poden perdre automàticament set unitats d'ensenyament en valencià per al proper curs" mentre que els altres nou centres "tenen doble línia educativa". En aquests casos és el centre el que tria quina unitat educativa eliminar pel que des de l'organització assenyala que si és "inevitable" l'eliminació de la unitat, "es recomana que es mantingui la unitat d'ensenyament en valencià com a garantia de qualitat educativa".