dijous, 2 de gener del 2014

Niño Becerra contesta al president extremeny: “Extremadura està en fallida”

Imatge en línia 1

El catedràtic d'Estructura Econòmica de l'Institut Químic de Sarrià (IQS) Santiago Niño Becerra ha replicat avui el president d'Extremadura, José Antonio Monago. "Pot fer les proclames ideològiques que vulgui, però les xifres són clares: Extremadura està en fallida. És un tema d'ingressos i despeses", ha afirmat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'analista econòmic ha ressaltat que Monago no dóna xifres. "La realitat és que Extremadura cada any necessita que li entri per la porta el 17% del seu PIB. Per a mi, Extremadura és una comunitat autònoma fallida", ha insistit.

D'una Catalunya independent

L'economista assevera que l'esglaó anterior a la independència és demanar més autononia econòmica i financera per a Catalunya. "És una qüestió de ser pràctics. És més fàcil canviar una llei, la LOFCA, que fer-ne moltes de noves". Es serveix de diversos estudis econòmics per afirmar que "una Catalunya independent seria viable".

Niño Becerra no entén el pacte fiscal que va demanar el president Artur Mas. Alhora, lamenta que el procés català no hagi posat l'accent, des d'un inici, sobre l'economia. Segons l'economista s'hauria d'haver parlat, des d'un començament, de com reduir el dèficit fiscal. A Catalunya li interessa tenir més autonomia financera per rebaixar el seu dèficit però a Espanya també li interessa que Catalunya la tingui. Pronostica que, en cas de ser així, "hi hauria més inversió a l'Estat espanyol".

L'economia espanyola, a la baixa

Pel catedràtic d'economia Santiago Niño Becerra l'economia espanyola empitjorarà al 2014 tot i les previsions optimistes del govern central. "Mai tornarem a estar com al 2006. Espanya ara està un 14% pitjor que al 2007", ha reconegut. El catedràtic d'Estructura Econòmica de l'Institut Químic de Sarrià (IQS) va ser un dels primers economistes que va pronosticar l'actual crisi econòmica.