divendres, 3 d’agost del 2012

Els Jocs de Londres censuren les banderes de les nacions sense estat

Un organitzador dels Jocs Olímpics de Londres ha ordenat avui a uns afeccionats que retiressin la bandera basca que portaven per a animar la piragüista Maialen Chourraut, que aquesta tarda s'ha fet amb el bronze en la modalitat K1 d'aigües vives. No és el primer cop que l'organització dels jocs fa retirar una bandera, i aquest nou episodi confirma que la senyera també és prohibida als Jocs de Londres.

La polèmica va saltar dilluns quan l'organització dels Jocs va obligar el pare d'una jugadora a guardar una bandera bretona, sota amenaça d'expulsió de les grades. Ara ha tornat a passar el mateix, amb una 'ikurriña'. Tot, perquè l'organització dels JJOO no permet que a les grades hi onegin banderes que no corresponguin amb els estats participants. De manera que tampoc s'hi poden ensenyar banderes catalanes.

Dimecres, també Thierry Le Sommer fou amenaçat amb l'expulsió del camp de futbol de Glasgow on es disputava un partit entre les seleccions francesa, en què jugava la seva filla, i la nord-americana. Motiu: portava una bandera bretona. Aquest episodi ha aixecat polseguera a França. El diari 'Le parisien' se'n fa ressò i inclou unes declaracions de Le Sommer que explica que després de quaranta-cinc minuts al camp, un guarda de seguretat va cridar-li l'atenció per dur la bandera. 

Diu el diari Ouest-France que la Bretanya s'ha sentit consternada per la situació del pare d'Eugénie Le Sommer, davantera de la selecció femenina de futbol. I que si, finalment, ell la va poder veure jugar és perquè va avenir-se a no desplegar la bandera després de discutir amb els membres del cos de seguretat. Ouest-France també explica que les úniques banderes permeses als Jocs Olímpics són les dels estats participants. Però Le Sommer s'ha queixat perquè al mateix estadi on li van prohibir la bandera bretona n'hi havia d'escoceses.