dissabte, 21 d’abril del 2012

60.000 llaços contra els atacs al català #enllaçatspelcatalà

Esquerra donarà suport a la campanya social "Enllaça't pel català", nascuda a Mallorca, i l'estendrà a tots els Països Catalans. Dilluns, coïncidint amb Sant Jordi, repartirà 60.000 llaços de solapa amb les quatre barres en 130 parades instal·lades a tots els territoris de parla catalana. De fet, però, la idea de dur la iniciativa a tot arreu on es parla català no és dels republicans, que s'hi afegeixen, sinó dels mestres que varen començar-la.

L'Assemblea de Mestres i Professors en Català i l'STEI-i impulsen l'acció "Per Sant Jordi, enllaça't per la llengua", que vol aconseguir que els altres territoris de parla catalana se solidaritzin amb la lluita que es fa a les Balears en defensa de la llengua. La seva idea és fer que el llaç es vegi tant com sigui possible durant el dia de Sant Jordi i asseguren que ja s'hi han adherit moltes entitats. L'Assemblea també aprofitarà el dia de Sant Jordi per explicar la situació del català a l'Arxipèlag en un acte al CIEMEN de Barcelona.

Atacs al català

Segons Esquerra, però, no es tracta només de demanar solidaritat per a les Illes Balears, sinó de lluitar pel català a tots els territoris, perquè a tot arreu té problemes. El president d'Esquerra a Mallorca, Joan Lladó, va dir ahir en una roda de premsa que "el català no necessita crits d'auxili, sinó de llibertat".

Va explicar que a Catalunya s'ha retallat la immersió lingüística per a immigrants i les partides per a TV3 i Catalunya Ràdio; que a Catalunya Nord les escoles que ensenyen en català, les Bressola, han començat a tancar perquè la Generalitat els ha retirat subvencions; que a la Franja de Ponent el català hi ha deixat de ser cooficial; i que al País Valencià la llengua pròpia no és un requisit per ser funcionari i 125.000 famílies no poden accedir a l'ensenyament públic en català. Totes aquestes agressions a la llengua s'expliquen a la web www.esquerra.cat/catala. "Només amb un estat propi que legisli a favor de la llengua, aquesta sobreviurà", va dir Lladó. Pel polític, els socialistes no varen complir promeses com dur el català al Congrés, al Senat i a Europa amb normalitat, ni se n'ha equiparat el rang legal al castellà als estatuts. "Amb els socialistes ens espera una mort lenta, i amb els populars, una mort ràpida", va assegurar.

Per part seva, la nova presidenta d'Esquerra a Palma, Helena Paquier, va explicar que, a més dels llaços, es repartirien banderes amb les quatre barres per a qui la vulgui penjar al balcó i 10.000 cartells de la campanya. Dilluns es faran parades per repartir els llaços i vendre llibres a Palma, Eivissa, Maó i Pollença.

Els republicans han batejat la seva versió de la campanya dels llaços amb el nom de "País lliure, llengua viva" i Sant Jordi en serà tan sols el sus, ja que pretenen que vagi més enllà. Segons Lladó, davant les actuals agressions a la llengua, s'hi ha de respondre per la via política, i per això pretenen amplificar a tots els Països Catalans la iniciativa del llaç, nascuda a les escoles mallorquines i ja fermament arrelada.

http://dbalears.cat/actualitat/balears/joan-llado-considera-que-el-catala-nomes-sobreviura-amb-un-estat-propi.html