dimarts, 21 d’octubre del 2008

Exigiran un pla de seguretat a les nuclears

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) exigirà a les centrals nuclears que presentin al desembre un pla d'actuació per assegurar que la crisi econòmica no faci reduir recursos ni inversions en matèria de seguretat a les nuclears. Es tracta d'assegurar el bon funcionament de les infraestructures de risc. Així ho ha dit avui la presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, qui també ha parlat de l'accident d'Ascó I que va alliberar partícules radioactives.

Carmen Martínez ha dit que l'accident d'Ascó I, que va causar fuites radioactives entre el novembre i l'abril, no va tenir efectes negatius però ha considerat que la conducta de l'empresa gestora de la nuclear no tenia 'justificació' i era fruit de 'les males pràctiques i l'incompliment de les normes operatives'. 'Tant la contaminació com la posterior fuita van ser causades per una combinació de males pràctiques i incompliment de normes operatives', ha dit la presidenta del CSN, qui també ha explicat que en els últims mesos el CSN ha invertit un terç de la seva capacitat inspectora en l'anàlisi de les conseqüències de la fuita. El CSN ha proposat de sancionar l'ANAV amb una multa de nou milions d'euros a vint-i-dos milions i mig per les fuites radioactives.

Vandellòs II torna a funcionar


La central nuclear de Vandellòs II ha quedat connectada de nou a la xarxa aquest dimarts a tres quarts de cinc de la matinada, segons la subdelegació del govern espanyol a Tarragona. Va aturar l'activitat el 24 d'agost quan, segons que va informar el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), hi va haver un incendi al generador elèctric i es va activar la pre-alerta d'emergència. Un incendi similar va propiciar el tancament de Vandellòs I el 1989. L'incendi va començar a les 8.49 del matí, va afectar la sala de turbines i es va poder extingir a dos quarts d'onze. No va tenir impacte en els treballadors ni el medi. El delegat de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté, va dir que era un incident inacceptable, perquè ocorria en una instal·lació que té el rècord de més dies sense funcionar d'Europa.

Prop de trenta incidents del gener al juny

Entre l'1 de gener i el 30 de juny d'enguany a les centrals nuclears del país hi ha hagut vint-i-sis incidents (vint-i-set, comptant-hi el d'abans-d'ahir), segons un informe del CSN. Ascó I i II són al capdamunt de la llista, seguides de Cofrents i Vandellòs. L'informe no recull, tanmateix, els incidents del mes de juliol, que, en el cas de la central valenciana, foren quatre. El document afegeix que en dues ocasions s'han atès els nivells 1 i 2 de l'Escala Internacional d'Incidents Nuclears. /Vilaweb