dilluns, 4 de desembre del 2017

14 des. | Presentació del llibre 'Teatro de gitanos y de la vida', de Juli Vallmitjana

Dijous 14 de desembre del 2017, a les 19 h. | Entrada gratuïta.

Presentació del llibre Teatro de gitanos y de la vida, de Juli Vallmitjana

A la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona.
 
A càrrec de Joana Masó i Pedro G. Romero. Amb l'actuació de El Niño de Elche

Què conduí a Juli Vallmitjana (1873-1937), a partir de 1906, a desplaçar-se regularment des del barri de Gràcia de Barcelona, on vivia i treballava al taller familiar d'argenteria, fins la muntanya de Montjuïc i el barri d'Hostafrancs a trobar-se les comunitats gitanes? Després d'una primera formació com a pintor, context en el que establí amistat amb Nonell, Canals o Picasso, no sabem què el portà a transitar entre la Barcelona modernista i el món modern dels baixos fons i la vida gitana per consagrar-se en la literatura. Des de l'aprenentatge autodidàctic del "caló" dels gitanos catalans, Vallmitjana treballà en l'escriptura d'obres de teatre i quadres de costums gitanes, que avui llegim sabent que la seva literatura és un apreciat repositori lèxic, arxiu únic de registres de la parla "caló" de principis de segle dins l'espai literari. 

El volum present, editat i prologat per Joana Masó, amb edició crítica a càrrec d'Ignasi-Xavier Adiego i traducció de Marçal Font i Espí, porta a la lectura per primera vegada en traducció castellana un conjunt d'obres de teatre -–Los churdeles, Los zin-calós (Los gitanos), La gitana virgen y La mala vida— i un assaig-conferència, Criminalidad típica local, que Juli Vallmitjana publicà entre 1910 i 1930, en contemporaneïtat radical amb les avantguardes històriques europees. El volum afegeix, també, imatges i documentació epistolar inèdites, juntament amb l'obra de Fernand Baldensperger La entrada patètica de los gitanos en las letras occidentales (1933) a mode d'epíleg.

La presentació anirà a càrrec de Joana Masó, editora del volum i autora del pròleg; Pedro G. Romero, director de la col·lecció "Flamenco y cultura popular" d'Athenaica. Ediciones Universitarias; i Manuel Rosal, d'Athenaica. Ediciones Universitarias. Amb l'actuació de El Niño de Elche.

Durada: 1h i 30 min. | Calendari: dijous 14 de desembre de 2017, a les 19.00h. | Preu: gratuït. | Activitat en col·laboració amb Athenaica. Edicines Universitarias.


Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona


#dretsdelspobles #dretshumans #catalunya #barcelona #literatura #cultura #racisme #discriminacio #minories #conferencies #llibres #museus