dissabte, 2 de setembre del 2017

La Llei del Referèndum s’aprovarà dimecres al ple del Parlament #DretaDecidir #NouEstat

La Llei del Referèndum, que ha de donar empara legal a la celebració de l'1- O, s'aprovarà dimecres vinent al ple del Parlament. És la decisió que ha adoptat el bloc independentista, després de considerar els pros i els contres que qui donés llum verda a la norma fos o bé el Parlament a través de la proposició de llei presentada per Junts pel Sí i la CUP o bé el Govern per mitjà d'un decret llei. Finalment l'opció escollida ha estat la del Parlament, i els seus protagonistes –els grups de Junts pel Sí i la CUP, però també el mateix Govern– ja ho tenen tot preparat per portar-la a la pràctica.

La previsió és que el ple fixat per als dies 6 i 7, el primer després del període de vacances,
comenci a les deu del matí amb l'habitual sessió de control al Govern, les preguntes primer als consellers i després al president de la Generalitat. Es tracta d'un marc que Carles Puigdemont té intenció d'aprofitar per deixar establerts el seu criteri polític i el seu missatge institucional sobre l'1- O. Una vegada finalitzada la sessió de control, Junts pel Sí i la CUP demanaran l'alteració de l'ordre del dia del ple, en virtut del que estableix l'article 81.3 del reglament, per introduir el debat i la votació de la proposició de llei del referèndum, que es farà immediatament després, una vegada aprovada la sol·licitud.

La proposició de llei va ser registrada al Parlament el mes de juliol passat, però fins ara la Mesa encara no l'ha admès a tràmit, cosa que previsiblement farà el mateix dimecres en ocasió del ple una vegada rebuda la petició de Junts pel Sí i la CUP. Qualsevol qüestió, per ser inclosa en l'ordre del dia del ple a través d'aquest mecanisme, "ha d'haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten ser-hi inclosa", però el mateix article 81.3 l'eximeix de complir-ho, perquè introdueix l'excepció que hi hagi "un acord explícit en sentit contrari", per majoria absoluta, que Junts pel Sí i la CUP tenen per poder tirar endavant la situació.

A la pràctica, el resultat serà que la llei acabarà aprovada per una espècie de mecanisme equivalent a la lectura única, que és el que sempre ha preferit el bloc independentista i el que va introduir en la reforma del reglament per aconseguir-ho, però que el Tribunal Constitucional ha suspès arran del recurs interposat pel Govern espanyol. Una vegada aprovada la llei, serà publicada immediatament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) –en la seva edició digital, que és l'única que ara existeix– perquè pugui entrar en vigor, i, una vegada complert aquest requisit, allà mateix al Parlament es reunirà el Govern per firmar el decret de convocatòria del
referèndum. I la idea és que aquest decret sigui firmat no només pel president de la Generalitat, com és habitual en altres casos, sinó també per tots els consellers, és a dir, el Govern en ple.

Juntament a mb el decret de convocatòria, la previsió és que el Govern firmi igualment un altre decret o decrets de desenvolupament de la norma –i que tots plegats siguin publicats al DOGC–, en què estaran inclosos tots els detalls i les garanties de l'1- O –el cens electoral, per exemple– que fins ara s'han mantingut en secret. I també és probable que en aquell mateix moment es procedeixi a l'elecció dels membres de la sindicatura electoral –l'autoritat que ha de vetllar pel bon funcionament de la consulta, equivalent a la junta electoral–, que en aquest cas correspon formalment fer al Parlament.

La intenció, tret de contratemps d'última hora, és que quedi tot enllestit en qüestió d'hores, de manera que la llei es pugui aprovar i que la convocatòria del referèndum es pugui fer abans que tingui lloc l'actuació del Govern espanyol i el Tribunal Constitucional per suspendre-les.