diumenge, 9 de juliol del 2017

Carme Forcadell parla amb Juncker i intervindrà a la l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia #NouEstat

Carme Forcadell amb el president de la Comissió Europea.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, serà a la sessió plenària de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia, que se celebrarà a Luxemburg del 9 a l'11 de juliol. La segona autoritat de Catalunya intervindrà per primera vegada en 8 anys davant d'un organisme integrat per 83 parlaments estatals o subestatals d'arreu del món, i ho farà per explicar la situació política i de pluralitat lingüística al Principat.

Abans, però, Forcadell ha aconseguit una d'aquelles fotos que la diplomàcia espanyola intenta sempre evitar. Tan bon punt ha aterrat a Luxemburg ha coincidit amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, originari d'aquest petit estat del centre d'Europa. Forcadell ho ha qualificat de "salutació cordial" tal com mostren les imatges que ha penjat a Twitter.
 
Catalunya forma part de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) com a observador permanent des de 2008, quan Ernest Benach va enviar una carta a l'aleshores secretari general parlamentari de l'organització, sol·licitant-ne l'admissió perquè el Principat "comparteix els valors i objectius de la Francofonia", segons indica un document recopilatori de la participació catalana a l'òrgan elaborat pel Parlament. Un total de 83 parlaments d'arreu del món en formen part, entre els quals n'hi ha 52 que en són membres de ple dret, 14 que en són membres associats i 17 més que, com el de Catalunya, en són observadors permanents.

En canvi, el Principat no és membre d'una altra entitat que té com a base la llengua francesa, l'Organització Internacional de la Francofonia (OIF), malgrat que l'aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va intentar adherir el país el 2005. L'estat espanyol no és membre de cap de les dues entitats, mentre que Andorra sí que forma part de l'OIF com a membre de ple dret i de l'APF com a associat.