diumenge, 28 de maig del 2017

'Podemos' serà present a la cimera pel referèndum mentre que 'Catalunya en Comú' no hi assistirà



Carles Puigdemont ha convocat una cimera d'urgència de partits i entitats pel referèndum, aquest dilluns a la tarda a la Generalitat per tal de valorar la situació política actual i dibuixar el full de ruta unilateral, segons ha avançat la consellera de Presidència Neus Munté, en una entrevista aquest matí a RAC1. A la trobada també hi ha convocats els "comuns". La convocatòria coincideix amb la crida que van fer ahir l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que van instar el Govern a "anunciar la data i a formular la pregunta del referèndum, sense més dilacions". Aquest va ser el clam de les entitats sobiranistes després de la negativa del govern espanyol a negociar els termes de la consulta vinculant.

"En els propers dies tindrem data i pregunta. Aquestes decisions no es poden demorar", ha apuntat Munté, que calcula que en un màxim de 15 dies es tindrà enllestit. Tot i això, la consellera també ha apuntat que no creu que en la trobada d'aquest dilluns es pugui fixar ja la data i la pregunta. "L'objectiu de la trobada de demà és compartir els darrers esdeveniments i la resposta del govern de l'Estat, amb arguments del nivell de ni quiero ni puedo, o ahir mateix allò de tenemos la sartén por el mango", ha dit Munté. "Ens hagués agradat que els condicions del referèndum haguessin estat compartides amb el govern de l'Estat però la seva resposta no està a l'alçada de la proposta majoritària a Catalunya. Davant aquesta incapacitat, la decisió és evident que no podrà ser compartida, però s'han de prendre decisions, això és indubtable", ha afegit. "El que hem rebut les darreres hores han estat un seguit d'exabruptes, d'amenaces i comparacions que són absolutament intolerables", ha lamentat.

Els "comuns" no hi seran, Podem sí que hi assistirà

Catalunya Sí que es Pot, representació parlamentària de l'esquerra alternativa, ha rebut la convocatòria i no té previst assistir a la cimera com a grup. Els represetants de Catalunya en Comú, el nou partit que agrupa tot l'espai dels "comuns", tampoc hi serà, tal com han confirmat fonts de la formació a NacióDigital. Els "comuns" han reclamat convocar el Pacte Nacional pel Referèndum, que considera l'espai de debat que representa "tot el país".

Així ho ha demanat Xavier Domènech, en una entrevista a RAC1: "Nosaltres el que emplaçaríem és que aquesta reunió no es convoqués i es convoqués al Pacte Nacional pel Referèndum, que és el que creiem que pertoca". I ha afegit: "El que no voldríem és que una reunió, convocada d'un dia per l'altre, acabés substituint l'espai de les majories a Catalunya, que és el que ens fa forts a tots i ens permet tenir el camí per aconseguir el referèndum", ha afegit. Qui sí que té previst assistir a la cimera és el líder de Podem, Albano Dante Fachin, que s'ha tornat a desmarcar de l'estratègia dels "comuns" i també del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, del qual n'és diputat.