dijous, 27 d’abril del 2017

JxSí i la CUP encarrilen la reforma del reglament del Parlament per agilitzar la desconnexió #NouEstat

Enmig de dures crítiques de l'oposició espanyolista, les formacions independentistes Junts pel Sí i la CUP han fet aquest dimecres un pas més per garantir-se la via de la desconnexió exprés. Els 72 vots dels independentistes han tombat les esmenes a la totalitat presentades per la resta de grups -avalades per 62 diputats- i han fet prosperar la proposta de reforma del reglament del Parlament, que preveu incorporar els canvis pertinents per poder tramitar per lectura única -és a dir, en un sol debat si així ho autoritza la mesa, on Junts pel Sí té la majoria- la llei de transitorietat jurídica. Aquesta és, segons el full de ruta del Govern, la llei clau per passar de la legalitat espanyola a la catalana i convocar el referèndum sense acord amb el govern espanyol.

Amb aquesta tramitació ràpida, es dificultaria que el Tribunal Constitucional (TC) o el govern espanyol poguessin torpedinar-ne l'avenç. Tot i això, fonts de la coalició sobiranista apunten que aquesta és només una de les opcions per tirar endavant la norma que ha de permetre la desconnexió amb la legalitat espanyola, a l'espera que una eventual victòria del sí al referèndum certifiqui la culminació de la independència.

Un periple parlamentari polèmic des del principi

A hores d'ara, les proposicions de llei només es poden tramitar per lectura única a proposta del Govern o per consens de tots els grups a la mesa o la junta de portaveus. Ara que la proposició de llei per reforma el reglament del Parlament es debatrà en comissió, Junts pel Sí i la CUP defensaran que a petició de qualsevol grup del Parlament es pugui tramitar de forma ràpida un text normatiu. Catalunya Sí que es Pot ha estat l'únic grup que fins ara ha assegurat que sí participarà en aquesta comissió. A més del Congrés dels Diputats, deu dels altres setze parlaments autonòmics incorporen la possibilitat que a petició d'un grup pugui ser tramitada per la via ràpida una proposició de llei.

El periple parlamentari d'aquesta reforma del reglament ha estat polèmic des d'un principi. Primer perquè Junts pel Sí es va veure forçat a corregir un defecte de forma a l'hora de plantejar-la a la mesa. I després perquè el tret de sortida de la proposta de reforma es va fer en una ponència conjunta que va durar 15 minuts i en la qual només van participar Junts pel Sí i la CUP perquè la resta de grups han acusat des del principi els independentistes de buscar "coartar" el debat. La trifulga va ser major quan durant el tràmit per crear aquesta ponència conjunta quan el president de Junts pel Sí, Jordi Turull, va demanar a la mesa del Parlament que revisés si es pot imposar "el règim sancionador" als grups que renunciïn a participar-hi.

L'oposició carrega contra la "retallada" del debat parlamentari

La crispació s'ha fet extensiva al debat parlamentari, especialment agitat en aquest ple per les declaracions del diputat Lluís Llach sobre una hipotètica sanció als funcionaris que no compleixin la llei de transitorietat. L'oposició en bloc ha carregat contra Junts pel Sí i la CUP perquè, segons el seu parer, el que busquen amb la reforma del reglament és "retallar" el debat parlamentari.

Malgrat que el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha considerat que "cap grup" es pot veure "perjudicat" per una reforma que té un esperit "democràtic", Ciutadans, PSC, PP i Catalunya Sí que es Pot -que havien presentat una esmena a la totalitat- no han donat treva. Durant el reguitzell de crítiques s'ha pogut sentir des del president de CSQEP, Lluís Rabell, titllant d'"insult a la intel·ligència" la reforma, a la del portaveu del PP, Alejandro Fernández, que ha acusat els independentistes de fer ús d'un "totalitarisme identitari". El dirigent popular ha apel·lat als orígens dels règims autoritaris europeus de segle XX i ha comparat la reforma del reglament amb Nicolás Maduro. "Estan fent la transició cap a un sistema que no té res de democràtic", ha ressaltat Fernández, que ha demanat als independentistes que "perdin tota esperança" perquè el "totalitarisme identitari" no guanyarà.

Més suau en les formes però igual de contundent en el fons, el dirigent de Ciutadans i vicepresident segon de la mesa del Parlament, José María Espejo-Saavedra, ha acusat Junts pel Sí i la CUP de voler "canviar les regles del joc enmig d'un partit que estan perdent" perquè, al seu parer, no tenen ni majoria social ni de vots.

En nom del PSC, la diputada Eva Granados també ha lamentat la iniciativa plantejada pels grups independentistes, que ha qualificat com el "súmmum del nyap del processisme". Granados ha firmat que els socialistes se senten "preocupats i tristos" perquè la reforma del reglament "rebaixa el prestigi de la institució". "Està en qüestió la qualitat democràtica del Parlament", ha afirmat.

Anna Gabriel (CUP): "Cal agafar martells per rebentar candaus"

La CUP ha volgut posar en evidència que, en realitat, el problema de l'oposició és que no està disposat a debatre sobre la convocatòria del referèndum. La dirigent anticapitalista ha argumentat que el problema no és la tramitació per lectura única sinó que no s'està disposat a "assumir un debat de calat democràtic altíssim" que comporta la convocatòria del referèndum. "Alguns l'únic que busquen es dirimir el conflicte de la mà del TC. Independentment de la via, ja tenen decidit denunciar-nos per aquesta qüestió", ha sentenciat. Gabriel ha conclòs la seva intervenció deixant clar que si cal una lectura única per tramitar la llei del referèndum, l'assumiran; però que també, i en resposta a una expressió de Ciutadans, si cal agafaran "martells per rebentar candaus".