dijous, 23 de febrer del 2017

Els municipis catalans ja es preparen per la independència agafant idees d’Europa #NouEstat

L'Associació Catalana de Municipis (ACM), que aplega el 97% de localitats de Catalunya, ja es prepara per a la independència del país amb una feina de reflexió començada fa mesos que ha de donar resposta a la reconfiguració del municipalisme en una hipotètica Catalunya estat. Si el 8 d'octubre passat aprovaven un document amb propostes de tots els àmbits de la governança local, ara van un pas més lluny: una delegació de l'entitat viatja aquesta setmana a Dinamarca per agafar idees sobre la gestió local. "El viatge d'estudi permet detectar i repensar noves fórmules de gestió local en un futur estat català", ha afirmat el president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch.

En concret, una trentena d'alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores de Catalunya s'han desplaçat a Dinamarca per conèixer de primera mà el funcionament de les administracions locals daneses deu anys després d'impulsar una reforma territorial en que es van reduir el nombre de municipis. El canvi va ser brusc, ja que el 2007 el país escandinau va passar de tenir-ne 273 a 98, cosa que va suposar la segona gran reducció, ja que abans de 1970 l'estat comptava amb més de 1.300 ens municipals (com s'explica a la pàgina 3 d'aquest informe). La delegació catalana ha visitat l'entitat municipalista de referència a Dinamarca (KL), el Parlament danès i experts en la reforma territorial danesa.

Dinamarca, la primera parada de l'ACM

Es dóna la circumstància que la primera cambra de representants al món a discutir el procés català va ser la de Copenhagen, capital d'un país amb una població, superfície i economia equivalent a Catalunya. El debat al 'Folketing' el maig de 2015 va precedir sessions a una desena de parlaments més arreu del món. I, de la mateixa manera, l'Associació Catalana de Municipis no es vol quedar només amb l'experiència danesa i ja estudia fer més viatges enguany a altres països europeus.