dimarts, 12 d’abril del 2016

Catalunya també és líder en competitivitat turística #GranNouEstat

Catalunya ha estat la comunitat amb major competitivitat turística a Espanya en la legislatura autonòmica 2011-2015, segons el rànquing elaborat per Exceltur, en què ha rellevat la de Madrid del primer lloc, i què ha escalat des de la tercera posició. Amb la informació disponible fins al maig de 2015, l'Aliança per a l'Excel·lència Turística, Exceltur, ha fet pública avui la tercera edició del Monitur, informe que avalua la competitivitat turística de les 17 comunitats autònomes.

En el grup de les CCAA amb un alt nivell de desenvolupament i nivell de renda, Catalunya ascendeix a la primera posició, després d'una legislatura on es va mantenir la inversió privada en productes turístics, gràcies en gran mesura a l'estirada que segueix exercint de la ciutat de Barcelona. Del Monitur 2014 es desprèn, a més, que bona part del seu avantatge es va produir per l'esmentada pèrdua de prioritat política a la resta de CCAA.

Catalunya es distància, així, de la Comunitat de Madrid, que va patir els efectes de la desestructuració dels seus diversos instruments de política turística, i del País Basc, que queda relegat del segon al tercer lloc, després de relaxar igualment la seva aposta pel turisme i patir els efectes de no avançar al mateix ritme que la resta de regions en indicadors clau com la connectivitat.

En el grup de les comunitats especialitzades en el turisme de sol i platja de litoral, Canàries i, sobretot, les Balears es consoliden al capdavant, impulsades pel fort augment de l'afluència turística desviada després de les Primaveres Àrabs i l'increment de la inversió privada en regeneració de producte. En el rànquing general, tots dos arxipèlags escalen una posició, en passar Canàries al quart lloc des del cinquè, al qual puja Balears.

També la Comunitat Valenciana millora lleugerament la seva posició, ascendint des del setè al sisè lloc de la llista, mentre Andalusia pateix els efectes d'una acusada politització del turisme en aquesta legislatura, i la inestabilitat dels pactes de govern després, que van afectar a la seva capacitat de mantenir un posicionament estratègic claro.Andalucía descendeix des del quart lloc, que ostentava el 2010, al setè en aquesta última edició del Monitur.