dijous, 31 de desembre del 2015

En Comú insta el PSC a triar entre el dictat del PSOE o el Dret a Decidir de Catalunya



En Comú Podem va ser el 20 de desembre la força més votada a Catalunya i és l'única que compleix els condicionants per a la constitució d'un grup propi al Congrés. Conscients de la victòria i del lideratge que les urnes li van atorgar com a interlocutor a Madrid, ahir el seu cap de llista, Xavier Domènech, va voler explicitar quins seran els seus principals fronts d'actuació i també va aprofitar per tocar el crostó a altres formacions, sobretot al PSC. El motiu bàsic és per un dels punts que es va comprometre a defensar a la cambra baixa: el dret a decidir. En Comú ha fet durant tota la campanya bandera del referèndum pactat amb l'Estat, i en les negociacions per formar govern Pablo Iglesias ha deixat clar que aquest no és un tema menor i que no pactarà amb qui no l'accepti. Al·lusió directa al PSOE, doncs, que s'hi nega. És per això que Domènech no entén els socialistes catalans. El PSC fins no fa massa temps havia defensat la convocatòria d'una consulta pactada. Això, fins que la direcció del PSOE s'hi va començar a posar pel mig i el partit ara liderat per Miquel Iceta va abandonar aquesta defensa per centrar-se en l'aposta federal. "La defensa del referèndum és compartida amb les nostres aliances i instem el PSC a afegir-s'hi. Volem que el PSC sigui el Partit Socialista de Catalunya, i no el Partit Socialista de Susana Díaz", va dir.

Domènech, alhora, va recordar que des que el 2012 va haver-hi l'eclosió sobiranista a Catalunya, aquest és el primer cop que el debat sobre el dret a decidir té lloc en l'àmbit estatal, i per això considera que el PSC ha d'actuar al marge dels seus barons. "Voldríem que ens diguessin si fan ús dels seus valors històrics o, si per contra, ho deixen córrer", va reclamar Domènech, que va retreure que els socialistes espanyols estan més pendents de discutir lideratges que no pas de cercar solucions als problemes. Una crítica que també va fer extensiva a partits com el PP i C's, que no saben llegir els resultats del 20-D i se centren en un repartiment aritmètic de poder, obviant debats més necessaris.

Trobada catalana

Però també va lamentar la via en què es troben ERC i Democràcia i Llibertat (DL), als quals, va dir, no ha sentit defensar l'opció que pot desencallar la situació en què es troba el país. Per això, va anunciar que ha demanat de trobar-se amb els líders dels dos partits al Congrés, Gabriel Rufián i Francesc Homs, per intentar que "deixin d'estar expectants i passin a l'acció". Segons ell, cal que els partits catalans estiguin a l'altura del que demanen els nous temps, i també va posar de manifest que la fi del bipartidisme obre un nou període constituent també a l'Estat, en què s'han de proposar debats sobre temes que durant dècades han estat vetats. El cap d'En Comú també va insistir en la defensa al Congrés de la reconstrucció democràtica de l'Estat i en un pla de rescat ciutadà que posi fi a les desigualtats socials. A banda, en clau catalana, va reiterar la seva opinió que el cicle d'Artur Mas com a president està esgotat.