dimarts, 24 de novembre de 2015

Podemos enganya tothom i ja ha tret del seu programa la celebració d’un referèndum #ProuMentidesIniciativa per Catalunya Verds s'ha venut l'ànima al diable a canvi de res. El programa de Podemos NO inclourà de forma definitiva cap al·lusió a la voluntat expressada pels seus dirigents d'organitzar un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. Així, l'únic partit que potser apostarà per aquesta via a l'Estat serà IU que, com comenta @apuente, no es podrà votar a Catalunya gràcies, precisament a la visió de país de Joan Herrera i Dolors Camats.

Podemos torna a enganyar al poble català

El periodista i tuitaire @apuente ha revelat aquesta tarda a les xarxes que el programa complet de Podemos no inclou cap proposta de referèndum per Catalunya, malgrat que els seus dirigents s'han omplert la boca de processos participatius, empoderar el poble, o respectar la voluntat de convocar un referèndum a Catalunya. Izquierda Unida serà, doncs, l'única força de composició estatal que haurà donat suport a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya de manera formal en una votació al Congrés.

L'engany en sí

Mentre Podemos es dedica a cercar fitxatges estrella de personalitats de l'establishment rebotades, els discursos i les promeses dels seus líders comencen a no correspondre's amb la realitat dels programes escrits, i el partit comença a tocar fons a les enquestes. @Apuente explica el cas del referèndum català en una ràfega de tuits:

"Podemos no contempla en su programa el referéndum sobre independencia para Catalunya. La propuesta queda así:

Abriremos un amplio debate ciudadano sobre el reconocimiento y las formas de ejercicio del derecho a decidir en el marco del debate acerca del cambio constitucional. Reconoceremos constitucionalment la naturaleza plurinacional de España, como también aseguraremos el derecho de los gobiernos autonómicos a celebrar consultas a la ciudadanía sobre el encaje territorial del país.
 
Recuperaremos el respeto como fundamento básico de las relaciones entre los gobiernos y los parlamentos de todos los niveles territoriales del Estado.
Iniciaremos un proceso de cambio constitucional orientando a resolver, entre otros, los problemas de estructuración territorial del Estado y evaluaremos y debatiremos sobre las experiencias de Reino Unido y Canadá".
 
Joan Herrera i Dolors Camats, còmplices de la presa de pèl

Mentre Podemos segueix caient en picat, els votants comunistes de Catalunya que aposten per un procés constituent català, es quedaran orfes de partit per les generals. Gràcies a l'acord pres per Joan Herrera i Dolors Camats per vendre –o regalar- la marca d'ICV a la formació espanyola Podemos, ara no es podrà votar Izquierda Unida al principat, ni tampoc la CUP (perquè no es presenta). L'opció més propera amb cara i ulls que els resta és Esquerra Republicana. @Apuente ho relata així "Podría darse la paradoja de que el único partido estatal que abogue por el referéndum indepe sea IU, al que no se puede votar en Catalunya".