divendres, 9 d’octubre del 2015

El President Mas a «Politico»: «El procés culminarà amb la independència total» #NouEstat



Artur Mas, el president de la Generalitat en funcions, publica aquest dijous unarticle al setmanari europeu Politico, titulat Catalunya és una oportunitat, no un problema, en què confirma el "compromís per negociar i aconseguir una transició gradual i ordenada" cap a la independència, i remarca que el Parlament i el nou govern de la Generalitat "aviat faran una declaració pública anunciant l'inici del procés polític que culminarà amb la independència total". Mas assegura que la declaració s'enviarà "a les institucions espanyoles, europees i internacionals". "La victòria independència és inequívoca", destaca el president en funcions.

Mas explica que "no volem crear una ruptura abrupta o marxar en el futur immediat. Al contrari, hem marcat un període d'aproximadament 18 mesos durant el qual prepararem una desconnexió mesurada i progressiva". "No actuarem amb pressa, però no podem esperar més que el govern espanyol faci el que els governs del Canadà i el Regne Unit van fer amb total normalitat: donar veu, i vot, als quebequesos i als escocesos i permetre que determinessin lliurement el seu futur", afegeix.

Mas assegura que l'estat català que visualitza "no serà gaire diferent de la resta d'estats europeus" de mida semblant a Catalunya. "Aspirem a ser un soci fiable, de confiança i responsable, i volem contribuir a aconseguir una Europa més robusta, unida, justa, competitiva i segura", explica.

El president de la Generalitat en funcions també defensa que "l'europeisme ha estat una característica identificadora important del moviment nacional català", remarcant que tots els eurodiputats catalans estan a favor d'una UE "més unida i amb més solidaritat". "Catalunya té una llarga i inclusiva tradició democràtica, i estic convençut que els catalans seran capaços d'aportar el millor d'ells mateixos davant del repte de construir una millor Europa", defensa Mas.

"Tenint en compte això, no té sentit mirar el que està passant a Catalunya com un problema. Al contrari, s'hauria de percebre com una oportunitat, com un exemple de la força de la democràcia a Europa", assegura el president de la Generalitat en funcions a l'influent setmanari europeu. Mas remarca que "la millor manera de tirar endavant" durant el període de transició és "amb la màxima transparència i amb el coneixement i el suport de les institucions de la Unió Europea".

"Continuar per aquest camí sense diàleg ni negociació no beneficiarà a ningú: ni a Catalunya, ni a Espanya ni a la UE", diu Mas, i afegeix: "Però una sortida positiva i dialogada beneficiarà a tothom". Segons el president de la Generalitat en funcions, la Unió Europea "té una experiència significativa per resoldre situacions similars a través de la bona política". "La flexibilitat i la capacitat d'adaptar-se a la realitat d'una situació són trets característics de les institucions a Brussel·les, i estic segur que aquesta capacitat es demostrarà de nou ara", conclou.