dissabte, 19 de setembre del 2015

Mas-Colell diu que si l'Estat es nega a pagar les pensions dels catalans, la Generalitat ho farà #27s2015 #NouEstat



El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha recordat que l'estat espanyol té l'obligació de pagar les pensions als catalans que hagin cotitzat encara que en un futur Catalunya s'independitzi. Davant dels que diuen que les pensions perillarien en un futur estat català, Mas-Colell ha respost que els catalans que han cotitzat "durant dècades" tenen "dret" a cobrar les pensions, ja que es tracta d'un "contracte individual" entre ells i l'estat espanyol, una "obligació legal" que es podria reclamar davant dels tribunals internacionals. Tot i així, ha dit que si Espanya no pagués les pensions, la Generalitat actuaria com a garant del pagament als pensionistes i jubilats.

Mas-Colell ha explicat que les pensions estan garantides per la hisenda de cada estat, que s'alimenta sobretot dels ingressos a través dels impostos com l'IVA o l'IRPF, a part de les cotitzacions socials. Així, tots els ingressos van a parar a una caixa "única", i d'aquesta en surten les pensions. "La relació és individual entre l'estat espanyol, que no desapareixerà, i el treballador que ha cotitzat", ha explicat. "No ens hem d'enganyar, cap estat ha deixat de pagar les pensions en l'Europa contemporània", ha dit.

En una futura Catalunya independent, el sistema seria el mateix, segons el conseller. Per això, tenint en compte l'economia catalana, la garantia de pagament de les pensions fins i tot seria millor que en l'actualitat a la resta d'Espanya. Malgrat això, ha admès que, com a la resta d'Europa, hi haurà problemes amb les pensions en el futur, sobretot per culpa de la demografia, però ha assegurat que si Espanya no les pagués, el futur estat català se'n faria responsable. "Tinc confiança que l'estat complirà, és un tema molt seriós i seria inconcebible que no ho fes", ha reblat, ja que "la primera obligació és de l'estat".

En aquest sentit, s'ha posat d'exemple ell mateix, assegurant que cobra una pensió del govern d'Estats Units, pels molts anys que va estar treballant allà, i que el govern nord-americà no té en compte si Mas-Colell té nacionalitat espanyola o nord-americana o a qui vota.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/896777-mas-colell-recorda-que-lestat-te-llobligacior-de-pagar-als-pensionistes-catalans-encara-que-catalunya-sindependitzi.html