dimecres, 9 de setembre del 2015

La Via Lliure de la Meridiana s’acosta al ple absolut #11s2015 #NouEstat

Simulació de l'escenari de la Via Lliure.

Quan manquen tan sols dos dies per a la Diada, la Via Lliure de la Meridiana organitzada per l'ANC i Òmnium és pràcticament plena. 'Però encara no hi ha res garantit', diuen els organitzadors. L'última dada d'inscrits que ha ofert l'ANC és de divendres passat: 360.000. Per omplir la superfície prevista, n'hi hauria d'haver 485.000. Avui, tot i que no hi ha noves dades, el nombre de manifestants inscrits supera a bastament els 400.000. L'ANC ha comprovat que l'última crida per a assolir 125.000 inscripcions en una setmana ha fet efecte, tot i que encara fa falta gent perquè no quedi cap espai buit en els 135 trams en què es divideix la Via Lliure, entre el carrer de Rosselló-Pòrcel, al barri de Sant Andreu, fins al parc de la Ciutadella, a tocar del Parlament de Catalunya.

De la mateixa manera que va fer l'any passat, la web ullsvermells.com va comptant a l'instant el tant per cent d'ocupació dels trams. El dimarts 8 de setembre a les 17.00 hi havia 95 trams plens. Ja no n'hi havia cap amb ocupació baixa o poca. Segons estatístiques publicades en aquesta web, el nombre d'inscrits pot ser ara mateix entre 417.000 i 460.000. El president d'Òmnium, Quim Torra, deia a Catalunya Ràdio que el nombre d'inscrits era lleugerament inferior als de la V de l'any passat, cosa que corrobora els càlculs publicats a ullsvermells.com.

Una de les darreres novetats sobre la Via Lliure, que començarà a les 17.14, és la presència d'esportistes reconeguts per a fer avançar la fletxa gegant enmig de la manifestació fins al Parc de la Ciutadella.

INFORMACIÓ ÚTIL

—Què passarà a les 17.14?
—A les 17.14 començarà a avançar la fletxa, del carrer de Rosselló-Pòrcel al parc de la Ciutadella, per tota la Meridiana. Serà l'element que ens ajudarà a fer aquesta onada enorme de colors que arribarà al parlament.

—Com es formarà l'onada?
—Quan passi la fletxa gegant s'originarà l'onada. Indicarà als participants que han d'aixecar la fletxa de color. A més, hem demanat a uns cinc mil timbalers que seran de cap a cap de la Meridiana que ens han ajudin a fer avançar la fletxa, amb una onada de so. Així tothom sabrà quan l'ha d'aixecar.

—Què passarà després de les 17.14?
—Quan la fletxa arribi a l'altura de la cantonada entre el carrer de Wellington i el de Pujades, al parc de la Ciutadella, començarà l'acte final. Preparem un escenari en què un dels elements importants seran les butlletes del 9-N. El 9-N va representar un gran acte de sobirania i desobediència i aquella data la vinculem al 27-S, l'alternativa que hi ha per a desblocar aquella situació. Encara acabem de tancar els concerts i els parlaments que hi haurà en aquest acte final.

—En què consistirà l'acte final?
—Un cop la fletxa arribi a l'escenari situat al Parc de la Ciutadella, el Cor Jove de l'Orfeó Català interpretarà la cançó 'Venim del Nord, Venim del Sud', de Lluís Llach, acompanyats per les veus de Pemi Fortuny, Mercè Martínez i Gemma Humet. hi haurà tres parlaments, els dels presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Quim Torra, i el de la coordinadora d'Internacional de l'ANC, Liz Castro, que dirigirà al món un missatge en anglès. l'escenari principal comptarà amb més de 9.000 butlletes del 9-N penjant -l'any passat eren les urnes les que cobrien l'escenari- amb la intenció de fer veure que els vots del procés participatiu 'no s'han perdut, sinó que estan suspesos esperant ser recollits'. L'acte acabarà amb la interpretació del Cant dels Segadors i de la rumba 'Catalunya té molt poder', una versió que Peret va fer d'un dels seus èxits més coneguts en motiu del Concert per la Llibertat del 2013.

Consells de mobilitat per a la Via Lliure
Tot seguit reproduïm els consells de mobilitat que dóna l'ANC:

—Cal anticipar el màxim possible el viatge. Si voleu passar el dia a Barcelona us estalviareu cues, aparcareu més fàcilment i, a més a més, podreu gaudir d'una Diada amb molt d'ambient.

—Feu ús del transport públic, sobretot si us desplaceu dins l'àrea metropolitana de Barcelona.

—Compreu bitllets d'anada i tornada, per evitar les cues i les aglomeracions a la venda de bitllets a la tornada.

—Seguiu en tot moment les indicacions del plafons informatius, de megafonia o del personal dels operadors de transport públic.

—Per motius de seguretat i logística, l'accés al voltant de l'escenari no romandrà obert fins que no comenci la Via Lliure.

—Per facilitar una arribada fluida i ordenada a cada tram, recomanem d'anar-hi amb un recorregut des de muntanya direcció a mar, i no pas a l'inrevés.

Autocars
Si sou un grup que us desplaceu a la Via Lliure amb autocar, envieu un correu electrònic a autocars@assemblea.cat, indicant el nombre d'autocars —en cas de ser més d'un—, i el tram assignat. L'ANC us indicarà la zona reservada per a l'aparcament del vehicle.

Per poder fer una entrada còmoda i un aparcament ràpid, us recomanem que els autocars entrin a Barcelona abans de les 14.00.

- Persones amb mobilitat reduïda

Els qui tinguin mobilitat reduïda podran entrar al seu tram fins que els serveis de la guàrdia urbana de Barcelona tallin el trànsit de l'avinguda Meridiana. Es podrà encotxar i desencotxar, però en cap cas aparcar els vehicles dins els trams. Es recomana que les persones amb mobilitat reduïda siguin al seu tram abans de les 15.00. No hi haurà cap carril habilitat a l'avinguda Meridiana per a circular pel tractat de la mobilització́, i els carrers s'aniran tallant a mesura que la presència de persones hi impossibiliti la circulació. A les 12.00 s'acabarà la circulació́ del Trambaix per tot el recorregut de la Meridiana.