dilluns, 14 de setembre del 2015

La presidenta d'Escòcia ja programa un segon referèndum independentista a Escòcia #FreeScotland #27s2015

sturgeon, nicola sturgeon, snp

La primera ministra del país, Nicola Sturgeon, ha afirmat que l'inclourà com a possibilitat al programa electoral de les eleccions al parlament d'Edimburg del proper maig. Després de molts mesos de secretisme i d'especulacions, la líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon ha confirmat el que tot l'independentisme del país estava esperant: inclourà un segon referèndum d'autodeterminació al programa electoral de les eleccions que s'han de celebrar a Escòcia el maig de 2016. Ara bé, en principi no serà una promesa en qualsevol dels casos, sinó que només el tornaran a impulsar si es reuneixen algunes circumstàncies.

La també primera ministra escocesa ha dit que una de les qüestions que podrien fer-la reclamar un altre plebiscit –si aconsegueix majoria absoluta al Parlament de nou- és que els ciutadans britànics decidissin abandonar la Unió Europea en el plebiscit sobre la permanència a la Comunitat que se celebrarà el 2017, quan Escòcia mai ho ha volgut. "Si ens veiem expulsats de la UE contra la nostra voluntat, crec que sens dubte la gent voldrà tornar-se a pensar la qüestió de la independència", ha expressat Sturgeon.

La successora d'Alex Salmond no ha dit quines altres circumstàncies farien que en la propera legislatura -que acabarà el 2021- demanin el plebiscit de nou, així que s'haurà d'esperar a que desvelin el programa electoral. Amb tot, Sturgeon ha dit que només el celebraria si tingués la certesa que és per guanyar-lo: "Mai més vull sentir allò que vaig sentir durant la matinada del dia 19 de setembre passat", en referència als moments posteriors a l'escrutini de la votació d'ara fa dotze mesos.

Els suports al SNP es van disparar després del primer referèndum

Els partits unionistes ja han rebutjat la proposta, amb el pretext que el SNP va dir que seria l'única votació sobre aquest assumpte per aquesta generació. Amb tot, just després del referèndum, els suports per la formació independentista es van disparar, i dels 25.000 militants van passar als 100.000 en poques setmanes. Ara ja en tenen 110.000, tot superant els afiliats al partit laborista. A més, en les eleccions al parlament britànic, el SNP es va embutxacar 56 dels 59 diputats que es jugaven a Escòcia.