dimarts, 29 de setembre del 2015

La CUP estudia si atorgar el mínim de vots per fer Mas president #NouEstat #MasPresident


La CUP té la clau de la presidència de la Generalitat i no sembla especialment còmoda de tenir-la. La candidatura independentista ha dit que es mantenen ferms amb el que han dit en campanya electoral i que no donarà suport a la investidura d'Artur Mas. La justificació: "Investirem a algú que no tingui res a veure amb les retallades i la corrupció". Amb tot, la número 2 a la llista per Barcelona, Anna Gabriel, ha afirmat que encara no han valorat si seria possible atorgar el mínim de vots per facilitar-li la reelecció. Gabriel ha demostrat que serà una de les cares més combatives de la CUP la propera legislatura.

No diuen qui seria l'alternativa a Mas

Sobre un possible bloqueig que porti a nous comicis perquè no hi hagi acord sobre la presidència, la candidatura ha dit que tampoc no ho han valorat encara, i tampoc han volgut entrar a discutir quina seria l'alternativa al convergent. El cap de llista, Antonio Baños, ha dit que "és injust pels que han votat independència aigualir la victòria parlant només de si Artur Mas ha de ser president o no, valdrà molt més la pena plantejar com aquest govern fa front a l'emergència social que qui en serà el president".

Màxima prioritat: pla de xoc i desafiar les lleis espanyoles

De fet, en la roda de premsa posterior a les eleccions, tant Gabriel com Baños han dit que la màxima prioritat per discutir amb Junts pel Sí i el mínim que exigiran és parlar de les mesures de xoc a implementar i de les lleis espanyoles que s'han d'incomplir. Segons la CUP, les primeres que s'haurien de desobeir serien la llei Wert, o les que afecten als desnonaments, al sostre de dèficit pressupostari o a la llei de l'avortament. A més, voldrien parlar abans de la configuració del govern que del cap de l'executiu.

Victòria en escons però també en vots

Sobre la valoració dels resultats, Baños ha dit que ha estat una victòria de l'independentisme, i més tenint en compte la participació: "La victòria jo crec que és claríssima, la independència ja no és una opció, sinó l'opció". Amb tot, ha admès que no s'ha arribat al 50% de vots per guanyar el plebiscit, però que a la vegada s'ha superat amb escreix aquest límit si s'interpreten com a constituents. Així, deixaran de banda la declaració unilateral d'independència, però avisen que hi ha un mandat democràtic en escons però també en vots per seguir el procés. La compareixença de la CUP ha comptat amb, a banda de Baños i Gabriel, Gabriela Serra, Julià de Jòdar i Eulàlia Reguant.