dilluns, 21 de setembre del 2015

Financial Times també dóna categoria de referèndum al 27S #NouEstat #27s2015

financialtimes27s

Cada vegada hi ha més elements que contradiuen els qui han anat negant que les eleccions del 27-S siguin un plebiscit sobre la independència. El precedent més recent és el referèndum d'Escòcia, d'ara fa un any, en què vam veure com les institucions de l'estat britànic i el poder financer i mediàtic del Regne Unit feien una campanya molt dura contra la independència. A Catalunya no hi ha referèndum, però hi ha un 27-S que ja ha tingut tots aquests ingredients. I, a més, ara s'hi ha afegit el Financial Times.

Sí, el prestigiós diari financer britànic, que ja va fer campanya pel no a la independència d'Escòcia juntament amb The Economist, ha entrat en la campanya del 27-S una setmana abans de la cita amb les urnes. Ni més ni menys que el Financial Times, que dedica l'editorial d'avui al procés català. I s'hi manifesta clarament, dient això: 'El Financial Times creu que la secessió no interessa Catalunya, Espanya ni la UE. Si es vol evitar, cal trobar una "tercera via" entre la independència i l'statu quo. Madrid ha de donar més autonomia a Catalunya dins una nova constitució. Això vol dir, particularment, garantir un tracte fiscal més generós al parlament de Barcelona.'

Tanmateix, reconeix que 'arribar a un acord no serà fàcil' i que 'no hi ajuda el fet que Espanya sigui a punt de fer unes eleccions generals'.

Ara, el fet rellevant és que el diari dóna al 27-S categoria de referèndum. I considera que l'independentisme, si vol guanyar, ha d'assolir almenys el 50% dels vots. 'Els partits secessionistes han situat el llindar per a la victòria de diumenge massa baix, mirant de guanyar una majoria absoluta d'escons. No haurien de declarar cap mena de victòria si no tenen pel cap baix el 50% dels vots. Aquest era l'objectiu del sí a la independència d'Escòcia de fa un any i hauria de ser el mínim en qualsevol mena de plebiscit sobre una decisió tan greu. Assegurar el 50% del vot no portaria a la independència, però enviaria un missatge tant a Madrid com a la UE que el problema nacional català no es pot negligir més.'

No és la primera vegada que el Financial Times dedica un editorial a la qüestió catalana. El maig de l'any passat, amb el 9-N a l'horitzó, ja demanava a Rajoy que es comprometés amb Catalunya amb una 'tercera via' que evités la independència, i en criticava l'immobilisme. I just ara fa tres anys, ja feia aquest pronòstic en un altre editorial: 'La cosa més probable és que el senyor Mas torni [de Madrid] amb les mans buides, i convoqui unes eleccions avançades que es convertiran en un referèndum sobre la independència. S'aproxima una crisi constitucional.' Un referèndum, per al Financial Times. Ja ho veia així fa tres anys i ho veu així ara.