dissabte, 19 de setembre de 2015

Els independentistes diuen 'bon vent i banca nova' a la patronal bancària espanyola #NouEstat #27s2015El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, s'ha sumat a la crida de la CUP i ha replicat al comunicat de la patronal bancària amb un contundent "bon vent i banca nova". En un acte on representants del món de la cultura li han donat suport, ha retret al sector bancari que no hagi dit ni una paraula contra els desnonaments i hagi "tibat" perquè la gent "patís dia sí i dia també".

Romeva ha criticat que "la gran responsable de la crisi", que "no ha respost a les necessitats socials i fins i tot les ha provocat", ara "gosi entrar en campanya amenaçant amb marxar". Personalitats culturals han cridat a votar independència el 27-S per acabar amb els atacs de l'Estat contra la cultura catalana.

"Si no fos per riure seria per plorar", ha començat Romeva quan s'ha referit al comunicat del sector bancari, a qui ha dirigit el mateix "bon vent i banca nova" que va expressar dijous el cap de llista de la CUP, Antonio Baños.

Romeva ha constatat que l'Estat "s'ha activat amb tota la seva capacitat" perquè els catalans tinguin por i no votin independència el 27-S. S'ha referit a les visites del govern espanyol i del rei a Berlin, Londres i Washington i ha replicat a Angela Merkel, David Cameron i Barack Obama que "el 27-S votarà la gent a Catalunya, i serà la gent qui decidirà el seu país, el seu futur i el seu destí, i ningú més".

Al seu parer, "això és exactament el que fa pànic, el que fa que tremolin tantes cames arreu de l'Estat i alguna arreu d'Europa". Romeva ha insistit a defensar que la UE "no expulsarà set milions i mig de persones", perquè "legalment no es pot fer". "Que diguin el que vulguin", ha reblat. Però a més, ha remarcat que ni a Espanya ni a Europa els interessaria que una Catalunya independent quedés fora de la UE.

Davant d'aquest "pànic a la democràcia" que demostra l'Estat, ha apostat per respondre amb propostes, somriures i urnes".

El món de la cultura, compromès

Romeva s'ha envoltat aquest dissabte de personalitats del món de la cultura que han donat suport a la candidatura de Junts pel Sí amb dos manifestos, un d'escriptors i l'altre del sector cultural en general. El candidat ha remarcat que "no hi ha hagut mai cap revolta, cap revolució, que no s'hagi fet sense una cultura compromesa, capdavantera, que mira més enllà del seu món particular i veu el món en la seva dimensió universal". I més quan al davant hi ha un Estat que "hauria d'haver patrimonialitzat la cultura catalana, fer-se-la seva" i en canvi el que ha fet és "fer tot el contrari per anul·lar-la, apagar-la, criminalitzar-la i castigar-la". Ha posat d'exemple el 21% de l'IVA.

En aquest acte han intervingut representants del món cultural com Joan Carreras, escriptor i premi Sant Jordi 2014; Vicenç Altalló, en noms dels artistes plàstics; Joan Lluís Bozzo, de Dagoll Dagom, i Lluís Llach, cap de llista per Girona. També ho han fet la cineasta Isona Passola, la cuinera Ada Parellada i l'actor Toni Albà, que han llegit el manifest de la cultura a favor de la independència.

El també actor Joel Joan ha defensat que "la cultura necessita un estat que l'estimi, que la mimi i que hi inverteixi recursos". "Espanya diu que ens estima però no volen sentir la nostra veu al Parlament Europeu. Som una de les cultures més antigues i no existim enlloc. Per no existir no existim ni a la làpida commemorativa el vol de Germanwings", s'ha queixat.

Ha explicat que l'any 2009 va anar als Estats Units per demanar que l'Acadèmia del Cinema Català fos acceptada per participar als Òscars, perquè tenia una cultura i una llengua pròpia al darrere. Segons ha dit, li van respondre que tenia raó però que les regles del joc eren les que eren i que calia tenir un estat al darrere. "Si volem que la nostra cultura tingui un estat a favor i sigui reconeguda i escoltada per tothom, només tenim un camí, el de la llibertat i la independència", ha conclòs.

Les CUP.

El candidat de la CUP, Antonio Baños, s'ha alegrat de la crida al boicot que des que es va conèixer el comunicat de les caixes i bancs alertant d'inestabilitat financera en cas d'independència alguns internautes han començat a difondre per les xarxes socials. "Un boicot a la Caixa? Fantàstic", "però millor un boicot a la banca", ha matisat el candidat aquest dissabte.

De fet, Antonio Baños ha assenyalat que la formació està "molt contenta" amb l'anunci de les banques "autoexiliant-se", perquè "portem anys desitjant-ho i per fi han entès que sobren". D'altra banda, el candidat dubta que "la dreta que representa CDC" sigui garant perquè Catalunya esdevingui una república.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/896783-banos-desitja-a-la-banca-lun-bon-viatger.html