dimecres, 16 de setembre del 2015

El Cercle d’Economia ara vol una altra consulta 'legal i acordada' si l'independentisme guanya el 27S #ProuExcuses #NouEstat


El Cercle d'Economia defensa que, si les formacions independentistes tenen un suport "clar" en les eleccions del 27-S, "el principi democràtic" inherent a la Constitució espanyola "obligaria els poders públics a trobar una via legal i acordada" que permetés la celebració d'una consulta. L'entitat, que es mostra contrària a una DUI, està "convençuda que les aspiracions d'una gran majoria de ciutadans de Catalunya a un millor autogovern (…) tenen encaix en el nostre ordenament legal". Així ho manifesta el Cercle en una nota d'opinió que s'ha hagut de refer després que l'esborrany que va presentar dilluns passat el president de l'entitat, Anton Costas, creés divergències en el si de la junta.

L'Opinió d'Actualitat de l'entitat, que es titula 'Després de les eleccions del 27-S: Diàleg, Acord i Reforma', assegura que "si les forces polítiques que porten al seu programa l'opció independentista tenen una majoria absoluta el 27-S, governaran legítimament i hauran acumulat força política en defensa de la seva opció". El Cercle, però, adverteix que qualsevol canvi estructural com la independència "requereix una majoria qualificada que en cap cas pot despendre's d'unes eleccions com aquestes, sinó de la legitimitat d'una consulta legal, acordada i ben informada".

El Cercle reitera que és contrària a "decisions unilaterals que puguin posar en risc el principi de la legalitat i la pertinença de les institucions europees i l'euro". A més, mostra la seva "preocupació" per les conseqüències que una DUI podria tenir per a "l'economia, les finances, les inversions i la presència dels seus empresarials a Catalunya".

L'entitat -formada per empresaris, executius, professionals, acadèmics i polítics- creu que les eleccions catalanes i espanyoles obren una "nova finestra d'oportunitat" per al diàleg i la reforma. En aquest sentit, veuen com "objectiu prioritari reconciliar el principi de legalitat de l'Estat de Dret amb el principi democràtic". Així, posen de manifest que el primer "obliga a respectar les regles i, si s'escau, canviar-les mitjançant els procediments establerts". Però alhora, el principi democràtic, "inscrit també en el fronstpici de la Constitució", porta als poders públics a "trobar les vies legals adequades per canalitzar les aspiracions de canvi existents en la societat".

D'altra banda, l'entitat presidida per Anton Costas subratlla que, en cas que el resultat electoral del 27-S donés majoria parlamentària a les forces no independentistes, tampoc es podria interpretar que "la societat catalana és partidària del 'statu quo' i que no cal caviar res. No és així". "A Catalunya existeix un desig àmpliament majoritari de millora de l'autogovern, de canvi de model de finançament i de reconeixement polític de la seva personalitat", asseguren.

El 27-S divideix la junta del Cercle d'Economia

Segons han explicat a l'ACN fonts del Cercle d'Economia, aquesta nota d'opinió ha obtingut finalment el beneplàcit de tots els membres de la junta després de modificar-se. I és que el president de l'entitat, Anton Costas, va presentar una proposta d'article dilluns passat que va causar divergències a la junta. Tal com ha avançat 'La Vanguardia', el text redactat inicialment per Costas es titulava 'Davant les pròximes eleccions del 27-S: en defensa de la dignitat de la política'.

Segons publica aquest rotatiu, un sector de la junta encapçalat pel vicepresident Artur Carulla es va oposar al text de Costas ja que no volia donar suport a un document que pogués semblar crític amb el procés sobiranista o a la candidatura de Junts pel Sí.