dilluns, 21 de setembre del 2015

El Banc d'Espanya cedeix a les pressions del PP i s'apunta al discurs de la por #ProuMentides


El Banc d'Espanya també ha cedit a les pressions del govern espanyol i s'ha pronunciat aquest dilluns contra la independència de Catalunya posicionant-se del costat del discurs de la por. El governador de l'ens regulador del sistema bancari espanyol, Luis María Linde, ha assenyalat avui que "les situacions de tensió greu poden donar lloc a 'corralitos'". Així ho ha manifestat en un esmorzar informatiu preguntat per aquesta possibilitat. "Ja s'ha vist a Grècia i a l'Amèrica llatina. "És un risc que existeix", ha subratllat. 

Aquestes manifestacions arriben després del comunicat oficial que divendres passat va fer la banca espanyola advertint dels "greus problemes d'inseguretat jurídica" que comportaria el "trencament de la legalitat vigent" per part de Catalunya.

Sobre el pronunciament de la banca, Luis María Linde ha manifestat que l'escrit diu "coses molt òbvies". "No m'ha sorprès en absolut", ha assenyalat, per afegir que el procés català genera "inseguretats , incerteses i tensions que afecten la banca que treballa a Catalunya i a la resta de l'Estat". "Es tracta d'un comunicat raonable que diu coses sensates i òbvies", ha sentenciat.

Les patronals AREB i CECA assenyalaven en el seu escrit que aquest escenari obligaria les entitats a "reconsiderar" la seva estratègia d'implantació i posaria en risc l'objectiu de "protegir els dipositants i de mantenir el flux de finançament a famílies, pimes i als sectors productius".

La viabilitat d'una Catalunya independent "no té interès"

Preguntat per la viabilitat d'una Catalunya independent, el governador del Banc d'Espanya ha contestat sorprenentment: "Aquesta pregunta en abstracte no té gaire interès ". Ho ha fet sense donar més detalls ni raonar la seva la seva resposta.

La sortida de l'euro és automàtica

En el marc de la seva aposta pel discurs de la por, Linde ha manifestat que Catalunya sortiria de manera "automàtica" de la zona euro en cas d'independència. "La sortida de la UE implica de forma automàtica la sortida de la zona euro", ha manifestat, tot afegint que això significa que "les entitats d'aquest territori deixen de tenir les facilitats del Banc Central Europeu". Davant aquesta situació, Catalunya hauria de buscar finançament al mercat interbancari.