dissabte, 3 d’agost del 2013

El PP balear destitueix tres directors per defensar el català i encén la metxa #catalanofobia #somescola

Imatge en línia 1

El president del Govern Balear, el nacionalista espanyol José Ramón Bauzá (PP) Foto: ACN

La croada del PP contra el català a les Illes sembla no tenir fi. Fa tot just deu dies el govern balear liderat per José Ramón Bauzá s'enorgullia davant de Rajoy de ser el primer en liquidar el model d'immersió. A més, atribuïa els mals resultats educatius del territori a l'obsessió pel debat lingüístic. Per acabar-ho d'adobar, aquest dimecres tres directors d'escola de Maó van ser acomiadats per negar-se a aplicar el decret Bauzá. Concretament, els dels IES Joan Ramis i Ramis, IES Cap de Llevant i IES Pasqual Calbó i Caldès. Refusar el pla de llengües, que preveu una reducció d'hores de català per al proper curs, els ha costat la suspensió del sou i de les seves funcions.

Un grup de mestres, pares i representants politics han mostrat solidaritat amb els directors acomiadats amb una protesta davant de la Delegació d'Educació de Menorca. I la Federació d'associació de pares i mares d'alumnes de Menorca (FAPMA) ha emès un comunicat en què adverteix que "l'estabilitat, cohesió i continuïtat de la vida escolar dels centres són més importants que les ideologies partidistes".

La resposta ha estat protocolària: la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, ha assegurat que "la Conselleria s'ha vist forçada" a cessar aquests directors ja que ells "són representants de l'Estat i han de fer complir la normativa". I la mesura que s'ha pres ha estat surrealista: el nou delegat d'Educació a Menorca serà un religiós, Guillem Ferrer, ordenat diaca fa nou mesos i exdirector de la delegació de la Cope a Menorca.

Són les primeres sancions però segurament no seran pas les últimes. Segons la pedagoga menorquina Montserrat Rosselló, el 100% dels professors menorquins s'han plantat i pensen desobeir el nou projecte del PP, batejat com a Tractament Integrat de Llengües (TIL). El nou full de ruta lingüístic ataca el moll de l'os: si fins ara, com a mínim el 50% de les classes s'havien d'impartir en català i es podia arribar al 100% sense comptar les assignatures d'anglès i castellà, el decret permet que les escoles només facin un 20% de classes en llengua catalana.

Senyeres prohibides a les aules.

L'última ocurrència de Bauzá ha estat la decisió de multar amb 10.000 euros els edificis públics que exhibeixin senyeres a les Illes. Així ho ha establert el PP en el marc de la llei de símbols, aprovada "a favor de la llibertat i contra les imposicions", segons el PP balear. En els últims mesos, la quatribarrada s'havia lluït a les façanes dels centres educatius com a protesta pel TIL. Antonio Gómez, home de confiança de Bauzá, creu que la reforma "no limita la llibertat d'expressió sinó que impedeix un ús inapropiat dels símbols".

Tres vies d'esperança

Actualment, la resistència es vehicula a través de dues entitats: d'una banda, Acció Cultural de Menorca (en el seu logo duu les quatre barres), que organitza xerrades, conferències, tallers, publicacions o concert i, de l'altra, MenorcaEdu 21 . Es tracta d'una flamant iniciativa de voluntaris, mestres, estudiants i famílies que volen dissenyar una ruta per un Pacte per l'Educació a Menorca . Distribuïts en diferents àrees, posen èmfasi en la vessant digital. La tercera pota de la cadira és el Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca , que ja prepara les seves jornades d'estiu a finals de mes.

http://www.naciodigital.cat/noticia/57520/bauza/intensifica/sa/catalanofobia