divendres, 19 d’octubre del 2012

La premsa escocesa destapa les pressions espanyoles a la UE contra Catalunya #catalanofòbia

Newsnet Scotland fa públic l'àudio en què Reding negava que Catalunya surti de la UE si s'independitza. L'oficina de la CE a Madrid assegurava que la frase no s'havia pronunciat.

La comissària europea de Justícia, Viviane Reding, va assegurar a final de setembre que la independència de Catalunya no havia de comportar la seva exclusió de la Unió Europea (UE). En una entrevista amb el Diario de Sevilla, replicant una pregunta del periodista, negava que la Convenció de Viena especifiqui que un estat nou resultant d'un altre estat europeu hagi d'abandonar els organismes europeus dels quals havia format part com a part del seu antic país. Les declaracions van aixecar una gran polseguera a Catalunya, a Madrid i a Brussel·les. Tanta, que l'oficina de la Comissió Europea (CE) a Madrid va emetre un desmentit oficial en què negava que Reding hagués pronunciat mai aquella frase, i insinuava que l'autor de l'entrevista havia manipulat o entès malament les declaracions.

"He llegit amb sorpresa l'article que afirma que la vicepresidenta Reding digués que la Convenció de Viena no especifica que un Estat nou resultant d'un altre Estat europeu hagi d'abandonar les institucions de la UE. Vull aclarir que Reding mai va dir això, tot i que alguns mitjans ho han extrapolat d'una entrevista en diversos diaris andalusos. La vicepresidenta va voler dir que es tracta d'un problema intern espanyol, que sempre ha considerat els catalans com a europeistes i que no volia especular en matèria de legislació internacional. És important ressaltar aquest punt, perquè les seves paraules exactes poden haver confós. Reding va deixar molt clar que el debat que en aquest moment afecta la posició de Catalunya a Espanya és un tema purament de política domèstica sobre el qual no tenia la intenció de comentar." Amb aquesta contundència es va expressar el director de la representació de la CE a l'Estat espanyol, Francisco Fonseca Morillo, en una carta al director publicada a El Economista (pdf) del dilluns 8 d'octubre.

Avui, Newsnet Scotland explica que, en repetides ocasions, ha intentat que funcionaris de la CE li aclarissin quines havien estat les paraules de Reding, però que tots li han respost que la vicepresidenta mai va fer cap comentari sobre el dret internacional. El diari també va posar-se en contacte amb la portaveu oficial de Reding, Meena Andreeva, que també va negar que Reding hagués arribat a referir-se al dret internacional. I va afegir: "El diari que va publicar l'entrevista també ha publicat una correcció, i també ho ha fet El Economista. Per tant, des del nostre punt de vista, la qüestió ha estat aclarida i no hi ha res més a afegir."

Però el periodista autor de l'entrevista, Fede Durán, nega aquesta versió: "Tot plegat és una mentida." I afegeix: "Des del meu punt de vista, la Comissió Europea ha intentat canviar les paraules de la senyora Reding. El problema rau en què Madrid es va enfadar molt amb ella i va pressionar Durao Barroso [president de la CE] perquè emetés una rectificació en nom de la Comissió Europea."

I, com a prova, aporta l'àudio original de l'entrevista, que demostra que, en contra del desmentit oficial de la CE, Reding va descartar l'argument que el dret internacional estableixi que Catalunya surti de la Unió Europea si s'independitza d'Espanya:

Preguntada expressament per la Convenció de Viena, respon (minut 01.02): "Come on, Come on - it doesn't say anything like this. Please solve the internal political problems of Spain in Spain. I trust the European mindset of the Catalonian people." A partir d'aquesta resposta, Durán va elaborar el titular que encapçalava l'entrevista: "Ninguna ley dice que Cataluña deba salir de la UE si se independiza."

Per tot plegat, Newsnet Scotland sosté que les pressions del govern espanyol a la CE són una prova que les declaracions de Reding "són vistes com una ajuda per a la lluita de Catalunya per aconseguir la independència, i fa témer que la CE està sent influïda pels grans estats en aquests punts de desacord constitucional".

Prèviament a fer-se públic aquest àudio, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, també havia assegurat, en una intervenció al Congrés, que Reding no s'havia pronunciat mai sobre el dret internacional i el cas català, sinó que es va remetre al desmentit oficial de l'oficina europea a Madrid.

http://www.newsnetscotland.com/index.php/scottish-news/6071-exclusive-european-commission-changes-vice-presidents-catalonia-remarks-after-pressure-from-madrid